Рецепта на деня: Тайната на баба за агнешко на фурна

ВАРНА новини лого

Това е най-вкусното агнешко на фурна, което някога съм опитвал. Баба го приготвяше така:

Необходими продукти за 6 порции:

1 предна или задна четвърт от младо агне (българското има син печат)

1 с.л. олио

2 с.л. зехтин

черен пипер

джоджен

риган

червен пипер

2 с.л. лютеница

няколко стръка прясна мащерка

сол

Начин на приготвяне:

Измиваме хубаво и порцираме агнешкото.

Обмазваме го с олиото и поръсваме с джоджена, риган, черен пипер.

На този етап не се слага сол, за да не се стегне месото. Подреждаме между него и измитите стръкчета мащерка.

порцираното месо

Оставяме го да престои с подправките поне 1 час. Най-добре е да се овкуси от предния ден и „да преспи“ с подправките в хладилника.

смес за обмазване

Преди печенето разбиваме зехтина с червения пипер и лютеницата и мажем месото. Посоляваме. Сипваме отстрани 1 ч.ч. вода.

заготовката преди печене

Увиваме с фолио и печем 2 часа на 150 градуса в предварително загрята фурна. Когато месото е готово го отвиваме за малко, увеличаваме фурната на 200 градуса и го оставяме да хване лека коричка. Не повече от 10 мин., за да не изсъхне месото.

тава с печено агнешко

Изключваме фурната, завиваме го отново с фолиото и го оставяме вътре, докато дойде време за сервиране.

Да си оближеш пръстите!

ВН