Рецепта на деня: Тайната на баба за агнешко на фурна
Това е най-вкусното агнешко на фурна, което някога съм опитвал. Баба го приготвяше така:
Необходими продукти за 6 порции:
1 предна или задна четвърт от младо агне (българското има син печат)
1 с.л. олио
2 с.л. зехтин
черен пипер
джоджен
риган
червен пипер
2 с.л. лютеница
няколко стръка прясна мащерка
сол
Начин на приготвяне:
Измиваме хубаво и порцираме агнешкото.
Обмазваме го с олиото и поръсваме с джоджена, риган, черен пипер.
На този етап не се слага сол, за да не се стегне месото. Подреждаме между него и измитите стръкчета мащерка.
Оставяме го да престои с подправките поне 1 час. Най-добре е да се овкуси от предния ден и „да преспи“ с подправките в хладилника.
Преди печенето разбиваме зехтина с червения пипер и лютеницата и мажем месото. Посоляваме. Сипваме отстрани 1 ч.ч. вода.
Увиваме с фолио и печем 2 часа на 150 градуса в предварително загрята фурна. Когато месото е готово го отвиваме за малко, увеличаваме фурната на 200 градуса и го оставяме да хване лека коричка. Не повече от 10 мин., за да не изсъхне месото.
Изключваме фурната, завиваме го отново с фолиото и го оставяме вътре, докато дойде време за сервиране.
Да си оближеш пръстите!
ВН