Самоуби се руският милиардер Дмитрий Босов

ВАРНА новини лого

Един от най-богатите руснаци Дмитрий Босов се е самоубил снощи, съобщава в. „Ведомости“, цитира novini.bg.

Тази година сп.“Форбс“ го включи за пръв път в класацията си. Бизнесът му основно е свързан с въглища, а личното му състояние се оценява на 1.1 млрд. долара, поради което бе поставен на 86-о място в руската и 1851-о в световната класация на списанието.

Снощи полицията е била извикана в село Усово, където живеел 52-годишният Босов. Там са открили тялото му.

Той е собственик на компаниите „Сибантрацит“ и „Востокугль“, като първата е генерален спонсор на „Нощната хокейна лига“, където обича да се изявява президентът Владимир Путин, а самият Босов бе нападател. През втората половина на 90-те години Босов оглавяваше московското представителство на прочутия конгломерат Trans-World Group (TWG), който тогава контролираше почти половината от руската металургия.

През 2019 г. контразузнаването повдигна обвинения срещу Босов по повод работата на една от компаниите в структурите на „Востокуголь“.Тази група той контролира съвместно с Александър Исаев, който бе изгонен на 6 април заради „огромни злоупотреби и кражба от поверената му част от бизнеса“. Само три седмици по-късно Исаев е назначен да ръководи едно от най-мащабните в света находища на въглища в света – Елгинското находище, където се смята, че има 2.2 млрд. тона въглища.