Тръмп обмисля да закрие щаба за борба с коронавируса

ВАРНА новини лого

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се подготвя да закрие щаба към Белия дом за борба с коронавируса, докато в същото време починалите вече са над 70 000, а експерти предупреждават, че най-лошото тепърва предстои, пише news.bg., цитирайки „Гардиън“.

Вицепрезидентът Майк Пенс, който ръководи щаба, коментира вчера, че координирането на отговора срещу коронавируса може да бъде прехвърлено на федералните агенции в края на май или началото на юни.

Майк Пенс пък заяви, че може да разпуснат щаба след 25 май, в началото на юни.

Не казвам, че всичко е перфектно, и да, някои хора ще бъдат ли засегнати? Да. Някои хора ще бъдат ли засегнати лошо? Да, предупреди Тръмп по време на посещение в Аризона. „Ние ще трябва да отворим страната, ще трябва да отворим скоро“, добави той.

В интервю за ABC News Тръмп заяви, че американците ще трябва да се адаптират с мерките за социална дистанция. Той предупреди, че затварянето на страната идва на цената на увеличена употреба на наркотици и самоубийства.

Преди дни „Ню Йорк таймс“ публикува вътрешен доклад на Белия дом, в който се казва, че починалите от коронавирус на ден могат да нараснат до 3000 през юни. Има опасения, че Тръмп може да изостави стратегията за обществено здраве в полза на икономиката.