Днес се навършват сто години от кончината на Кръстьо Мирски

ВАРНА новини лого

Кръстьо Мирски (Някои изписват личното му име като Кръстю) е личност с големи заслуги за стопанския и културен възход на Варна. Роден е в Котел, а във Варна се преселва през 1878 г. Работи като адвокат и съдия в Тулча, Балчик, Русе и Варна. Председател е на Варненския окръжен съд, народен представител и кмет на Варна в периодите 1888-1890 и 1905-1906 г.

През двата си кметски мандата осъществява голяма строителна програма. Изграждат се първите модерни морски бани на железни релси, часовниковата кула и зала “Съединение”.

Построяват се училищата “Св. Кирил” и “Св Наум”, разширява се училището “Св. Методий”. Още през 1879 г. открива първата книжарница и съдейства за преместването от Русе във Варна на печатницата на Райко Блъсков. Дава тласък на театралното дело в града, а през 1883 г. по негова инициатива е основана “Българска книжевна дружина”, първообраз на варненската библиотека.

Кр. Мирски е и известен публицист и всеотдаен книжовник. Автор е на повече от 250 статии, книги, учебници и преводна литература. Той е един от първите членове на Българската академия на науките.

Кр. Мирски умира на 7 май 1920г.

ВАРНЕНЕЦ