ООН утрои исканото финансиране за хуманитарна помощ във връзка с пандемията

ВАРНА новини лого

Обединените нации се нуждаят от 6,7 милиарда долара, за да подпомогнат най-бедните хора в света. Те от своя страна се очаква да бъдат най-тежко засегнати от пандемията от коронавируса тази година. Сумата надхвърля над три пъти първоначалната оценка, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Ако не действаме сега, трябва да се готвим за значително увеличение на конфликтите, глада и бедността. На много места надвисва призракът на глада“, заяви днес хуманитарният координатор на ООН Марк Лоукок.

Въпреки че се очаква пикът на пандемията да бъде след поне още няколко месеца, най-бедните в света вече усещат последиците от нея: доходите им падат, те губят работа, започва да не им достига и храната. В добавка към това децата им пропускат ваксинации и храненията в училище.

В интервю за ДПА Лоукок предупреди, че растящата бедност може да тласне хората в обятията на екстремистите. Той изтъкна в тази посока увеличаващите се терористични действия в Близкия изток и региона на Сахел в Африка.

Освен това по думите му бедността може да накара хората да напуснат страните си в търсене на по-добри възможности.
„Ако хората нямат от какво да живеят, те се местят“, каза Лоукок.
Управлението на ООН за координация по хуманитарните въпроси прогнозира, че броят на хората, изправени пред глад, тази година ще се удвои и ще достигне 250 милиона души.

Откакто ООН поиска първоначално 2 млрд. долара през март, събраните досега средства от страните донорки са в размер на 1 млрд. долара.

Планът за хуманитарно подпомагане е преразгледан така, че в него да попаднат още девет страни, нуждаещи се от спешна помощ от ООН заради пандемията, включително Пакистан, Филипините и Мозамбик.