Рецепта на деня: Тайните на най-вкусното мляко с ориз

ВАРНА новини лого

Вкусното мляко с ориз има няколко тайни. Ако ги спазвате, никога няма да ви загори, винаги ще е с точното количество захар, а оризът ще е точно толкова сварен, колкото трябва – нито ще хрупа, нито ще е прекалено мек.

Кое е важното:

  1. Качеството на ориза – изберете хубав бисерен ориз.
  2. Задължително хубаво го измийте, за да премахнете полепналото нишесте.
  3. Щипка сол, заедно с млякото.
  4. Захарта се сипва, когато оризът е почти готов – така не загаря.
  5. Пропорциите – водата, оризът и захарта се отмерват с една и съща чаена чаша, защото понятието чаена чаша в българските рецепти е много относително. За точната пропорция ви трябва чаша с вместимост 300 мл.

Необходими продукти:

1 ч.ч. ориз

1 ч.ч. вода

1 ч.ч. захар

1 литър прясно мляко

щипка сол

1 прахче ванилия

канела за поръсване

Начин на приготвяне:

Измийте хубаво ориза. Сложете го да се свари във водата, докато я поеме. Добавете млякото със солта, като разбърквате от време на време.

мляко с ориз - варене

Когато е почти готов оризът, добавете захарта и ванилията.

мляко с ориз

Сипете в купички, поръсете с канела и…

Да ви е сладко!

ВН