Рецепта на деня: Тайните на най-вкусното мляко с ориз
Вкусното мляко с ориз има няколко тайни. Ако ги спазвате, никога няма да ви загори, винаги ще е с точното количество захар, а оризът ще е точно толкова сварен, колкото трябва – нито ще хрупа, нито ще е прекалено мек.
Кое е важното:
- Качеството на ориза – изберете хубав бисерен ориз.
- Задължително хубаво го измийте, за да премахнете полепналото нишесте.
- Щипка сол, заедно с млякото.
- Захарта се сипва, когато оризът е почти готов – така не загаря.
- Пропорциите – водата, оризът и захарта се отмерват с една и съща чаена чаша, защото понятието чаена чаша в българските рецепти е много относително. За точната пропорция ви трябва чаша с вместимост 300 мл.
Необходими продукти:
1 ч.ч. ориз
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
1 литър прясно мляко
щипка сол
1 прахче ванилия
канела за поръсване
Начин на приготвяне:
Измийте хубаво ориза. Сложете го да се свари във водата, докато я поеме. Добавете млякото със солта, като разбърквате от време на време.
Когато е почти готов оризът, добавете захарта и ванилията.
Сипете в купички, поръсете с канела и…
Да ви е сладко!
ВН