Без официални събития за 75-годишнината от капитулацията на нацистка Германия

ВАРНА новини лого

Днес се навършват 75 години от капитулацията на нацистка Германия през Втората световна война. Европа ще отбележи годишнината без редица официални събития заради пандемията на коронавируса.

Във Великобритания Денят на победата над фашизма не е сред официалните празници, но много ветерани, обществени дейци и политици обикновено тържествено отбелязват деня. Днес в страната ще бъде запазено двуминутно мълчание, след което британската кралица Елизабет Втора ще направи телевизионно обръщение.

Затворени церемонии ще се проведат от лидерите на Франция и Германия, Еманюел Макрон и Ангела Меркел. Във Франция Денят на освобождението от фашизма е държавен празник и почивен ден. Президентът Макрон ще положи венец пред Гроба на Незнайния войн край Триумфалната арка в Париж. Канцлерът Меркел също ще води церемония при централния мемориал на войната в Германия. Насрочени са и други събития, но големите публични събирания остават забранени.

В САЩ 8 май е тържествен ден, но не е държавен празник. Обичайно се организират тържества от ветераните, а най-известното мероприятие е полагането на венци пред Националния мемориал на Втората световна война във Вашингтон.

Денят на победата се празнува на 9 май в няколко бивши съветски страни, включително Русия, Украйна и Беларус.

Руският президент Владимир Путин беше планирал мащабен парад в Москва в събота, но събитието беше отложено поради пандемията. Вместо това ще се проведе въздушно шоу със самолети и хеликоптери, а Путин ще положи цветя на военен мемориал в близост до Червения площад в Москва.