Даниела Дариткова: Заразих се с COVID-19, защото повярвах на СЗО

ВАРНА новини лого

Размишлявах и анализирах, след като пробата ми за коронавирус излезе положителна и установих, че съм имала съвсем леки симптоми. Затова е много важно да се спазват мерките за социална дистанция – за да не бъдат заразени хора с хронични заболявания, при които заболяването може да протече много тежко. Това заяви оздравялата от COVID-19 д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната група на ГЕРБ.

Не изпитах страх от заболяването, защото не усещах никакви сериозни симптоми – основното ми притеснение беше за всички пациенти, които бях прегледала през последната седмица, заради създадената психоза. Основното ми успокоение дойде, когато стана ясно, че никое от контактните ми лица не е било заразено, разказа депутатът по НОВА телевизия.

Според Даниела Дариткова, тя едва ли се е заразила в кабинета си, тъй като там ползвала маска и ръкавици. Но извън кабинета си имала много социални контакти, а не носела маска преди установяването на заразата – защото следвала тогавашните препоръки на СЗО здрави хора да не носят маски.

Ще въведем легална дефиниция за епидемична ситуация и ще опишем какво означава едно такова понятие, увери Дариткова относно готвените мащабни законодателни промени през Закона за здравето, като каза, че за целта ще се използват международни документи. Надявам се да не изпаднем в хипотеза на противоконституционност, каза още тя.

Дариткова заяви и, че даже с извънредния закон не било искано да се ограничат завинаги граждански права. Тя обаче призна, че действително някои взети от здравния министър мерки били непоследователни, но ситуацията била нова за всички. „Коронавирусът не е изчезнал, ще трябва да се научим да живеем с него – това е предизвикателството“, обясни тя.

Народното събрание в никакъв начин не е спряло да работи и демокрацията не е застрашена, подчерта Дариткова.

За финал Дариткова обясни как от ГЕРБ построили къща в Хитрино и давали за благотворителност от т.нар. безотчетни средства, които депутатите вземат. Но тези пари всъщност трябва да отиват за заплати на сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на депутатите, а всяка парламентарна група определя как да се харчат.