16-годишен рецидивист отърва ареста след кражба на смартфон

ВАРНА новини лого

Районен съд – Варна наложи мярка за неотклонение на непълнолетен, привлечен като обвиняем за грабеж на мобилен телефон. Магистратите не уважиха внесеното искане на прокуратурата за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на 16-годишен непълнолетен младеж, привлечен като обвиняем за извършен с употреба на сила грабеж на мобилен телефон. Деянието е извършено на 5 май т.г. в Белослав, като предвиденото в закона наказание за подобно посегателство е лишаване от свобода до 5 г.

16-годишният младеж е с чисто съдебно минало, но се води на отчет към Детска педагогическа стая и има множество криминални регистрации за кражби и притежание на наркотици. Налагани са му и възпитателни мерки по Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.
От събраните до момента доказателствата по делото съдът прие, че може да се направи обосновано предположение за съпричастност към деянието, както и че съществува реална опасност обвиняемият да извърши престъпление.

Съдът намери, че деянието не представлява изключителен случай по смисъла на чл. 386, ал. 2 НПК, поради което наложи на 16-годишния обвиняем мярка за неотклонение – „Надзор на инспектор при Детска педагогическа стая“.

Определението по наложената мярка за неотклонение подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред Окръжния съд.