Гутериш: Пандемията създаде цунами от омраза и ксенофобия

ВАРНА новини лого

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви днес, че пандемията на коронавируса продължава да създава „цунами от омраза и ксенофобия“ и призова за „всеобхватни усилия за спиране на речта на омразата в световен мащаб“.

Шефът на ООН заяви, че нетърпимостта към чужденци може да се наблюдава както онлайн, така и по улиците, добавяйки, че мигрантите и бежанците се третират като източник на вируса и след това им се отказва медицинско лечение.

Гутериш призова политическите лидери да проявят солидарност с всички хора и образователни институции да се съсредоточат върху „дигиталната грамотност“.

Той също така призова медиите и по-специално „социалните медии“ да „премахнат расисткото, женомразското и и друго вредно съдържание“, да увеличат контакта на гражданското общество със застрашените хора и да направят религиозните лидери „модел на взаимно уважение“.

Генералният секретар на ООН подчерта, че Covid-19 не се интересува кои сме, къде живеем, в какво вярваме или по какво се различаваме.

Неговият глобален призив за борба с речта на омразата последва казаното на 23 април, когато нарече пандемията „човешка криза, която скоро ще се превърне в криза на правата на човека“. Тогава Гутериш предупреди, че по време на пандемията ще се прилагат непропорционални ефекти върху определени общности, ще има повишаване на използването на езика на омразата, ще има взимане на прицел на уязвими групи и рискове от прекомерни реакции на сигурност, подкопаващи здравния отговор.

БГНЕС