Окръжен съд – Варна измени в домашен арест мярката на обвинен в опит за убийство

ВАРНА новини лого

Окръжен съд – Варна измени мярка за неотклонение на 37-годишния Галин М. от „задържане под стража“ в „домашен арест“. Той заедно с непълнолетен към момента на престъплението младеж са обвинени за убийство на охранител във варненска дискотека.

Престъплението беше извършено на 28.01.2018г., когато спор в дискотека Гетсби прераснал във физическа разправа между няколко души. Охраната на пълния с над 400 души нощен клуб се принудила да изведе младежите навън. Така се стигнало до спречкване с 36 годишния охранител, който според обвинението бил намушкан с нож между 10 и 15 пъти в крака и гърдите, като един от прорезите бил в областта на сърцето. Единственото бързата намеса на лекарите спасила живота на Армен.

Обвинението сочи като пряк извършители на престъплението 37-годишния Галин М., който нанасял ударите с нож, докато тогава десетокласникът Кристиян Т. държал охранителя.

Престъплението, в което са обвинени е тежко по смисъла на закона и наказанието е същото като за довършеното престъпление, като се взема предвид степента на осъществяване на намерението и причините, поради които престъплението е останало недовършено.
За престъплението в НК е предвидено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 до 20г., доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Пред съда защитата на Галин М. посочи, че от задържането на подсъдимия в ареста са изминали почти 2 години, което се явява изключително дълъг период. Освен това през август 2019г. се наложи делото да тръгне от самото начало, след отвод на съдебния състав. Тогава защитата на подсъдимия Кристиян Т. изрази съмнение в безпристрастността и непредубедеността на съдиите и прокурора по делото. Поради тази причина, както и заради въведеното извънредно положение в момента делото се намира в начална фаза и трудно може да се предположи колко във времето ще продължи съдебното следствие, посочи защитата на Галин М. Поискано беше от съда определянето на по-лека мярка за неотклонение, която също би могла да обезпечи нормалното протичане на процеса.

За да се произнесе петчленният съдебен състав на Варненския окръжен съд взе предвид изминалия близо 2 годишен срок от задържането на Галин М. в следствения арест, както и началния етап на делото. Тъй като окончателният съдебен акт няма как да бъде произнесен в близко време, този факт влиза в противоречие с презумпцията за невинност и правото на подсъдимия на справедлив процес в разумен срок, посочиха магистратите. От друга страна съдът съобрази, че по делото вече са разпитани ключовите свидетели и не съществува опасност подсъдимият да въздейства върху тях.

Вземайки предвид всички становища и факти, Варненският окръжен съд определи изменение на мярката за неотклонение от „задържане под стража“ в „домашен арест“ на Галин М. . Наложена му беше и забрана да напуска пределите на страната.

Определението на Окръжен съд – Варна подлежи на протест пред Апелативен съд – Варна.