Светослав Георгиев: Мотивира ме стремежът да подобря средата около себе си

Председателят на Студентския съвет към Висшето военноморско училище (ВВМУ) Светослав Георгиев се класира сред 20-те най-изявените млади личности за 2020 година на програмата The Outstanding Young Persons – TOYP Bulgaria.

Младият варненец има страст към астрофизиката. Той взема участие в конференции, организирани от NASA и ESA, като през годините заедно със своя екип успява да класират България за пръв път на престижните форуми.

Най-големите му успехи в тази сфера са класирането на българските проекти в топ 5 на международното състезание на ЕSА през 2018 г. и участието на финала на международната конференция за компютърни симулации на NASA през 2019 г. През 2018 година неговото име нашумява след като представя уникален проект на тренировъчен кораб.

Освен председател на Студентския съвет към ВВМУ Светослав Георгиев е и главен редактор на сп. „Контрафорс“ – медия, специализирана в морската сфера. Списанието е с тираж от над 1500 броя, със 7 издания на хартиен носител и е единственото изцяло научнопопулярно списание, насочено към морето и морската индустрия в страната.

Повече за неговите занимания в момента и за трудния път към успеха, той се съгласи да сподели в интервю за ВАРНА новини:

– Труден ли е пътят към успеха?

– Честно казано аз не се възприемем като успял човек. Всичко това, което успях да постигна по време на своя студентски живот е благодарение на колегите, с които работя, както и благодарение на подкрепата на университета и от своите преподаватели.

Ако все пак трябва да изтъкна нещо, то това са трите основни принципа, които съм научил – упоритостта, труда и постоянството.

– В наши дни често наблюдаваме апатия у младите. Те просто не вярват, че могат да бъдат успешни в живота. Кое Ви мотивира? Как намирате време за всичко, с което се занимавате?

– За жалост апатията сред младите хора е наистина масово явление в наши дни. Тя се отразява изключително много на цялото общество.
Лично аз намирам мотивация в предизвикателствата пред мен. Мотивира ме стремежът да подобря средата около себе си. Изключително много ме радва фактът, че виждам как нещата, които вършим заедно с колегите, се оценяват и други хора следват нашия пример.

А колкото до последния Ви въпрос – това, което бих извел като основно, е правилното разпределение на времето  и разпределение на задачите според качествата и способностите на всеки един в екипа.

– Смятате ли, че България е добро място за развитие?

– Мисля, че да. Въпреки цялата апатия, която е обзела голяма част от обществото, смятам че в България има изключително много неща, които могат да се развият. За жалост в момента има много неща, които са утвърдени като добри практики в чужбина, а при нас тепърва си прокрадват път. Това обаче съвсем не означава, че няма добри условия. Напротив – младите и способни хора в страната имат възможността да развият както себе си, така и своите идеи.

– Вашето име нашумя особено през 2018 г., когато представихте уникален проект на тренировъчен учебен кораб. По какво работите в момента?

– В момента основен акцент е това да завърша своето образование. Това е последната ми година и ме очакват държавни изпити.

Честно казано все още развивам проекта за учебния кораб понеже това изобщо не е малка и лека задача.

Друг основен проект, по който работя е списание „Контрафорс“, което развиваме заедно с колегите от университета. Опитваме се да го утвърдим като единствената научнопопулярна медия, която е свързана с морето и морската сфера. Наблягаме на това да пишем различни интересни статии и се опитваме да обогатяваме постоянно знанията на своите читатели.

– Можете ли да посочите любимия проект, в който сте взели участие?

– Изключително труден въпрос! Това е като да попитаме известен певец коя е любимата му песен. Мога да кажа, че влагам всичко от себе си във всеки един проект. Затова ми е трудно да посоча конкретен.

Все пак от особено значение за мен е може би този, който класира нашия отбор на финалната конференция в НАСА, или този, който ни вкара в призовата петица на Европейската космическа агенция. Проектът за учебния кораб също е ценен за мен. Накрая, но не на последно място ще спомена и морското списание.

– Вие инициирате създаването на различни клубове по интереси. Може ли да разкажете повече за тях?

– Клубовете по интереси са инициатива на Студентски съвет към ВВМУ, която започнахме след като бях избран за председател на организацията.

Това е инициатива за създаване на клубове по интереси, чиято цел е да надградят или най-малкото да затвърдят знанията на студентите в университета по различни области.

Създадохме клуб по корабомоделизъм, който беше подкрепен от ръководството на университета. В него се има за цел изработването на кораби в мащаб. Това изключително много помага на участниците в клуба. Изработването на тези модели спомага да научат по-добре и по-подробно устройството на самия кораб, което не е никак елементарно.

Друг клуб, който учредихме е този по публицистика.Именно той постави началото на списание Контрафорс, за което вече стана дума.
По-късно заедно с ръководителя на Планетариума в университета и с ръководството на ВВМУ създадохме още два клуба – „Студентско астрономическо общество“ и „Студентско космическо общество“.

Въпреки кратката си история и двата клуба имат своите успехи. „Студентско космическо общество“ е представяло България на форуми на НАСА и на Европейската космическа агенция. Колегите от клуба продължават да работят и да поддържат изключително високо ниво.

„Студентско астрономическо общество“ пък работи по програмата за мониторинг на небето. Това означава, че се следят и се търсят нови астероиди. След като въпросните астероиди бъдат потвърдени от специалистите в НАСА биват проверени като се изчисли тяхната траектория. Тогава се установява дали евентуално ще минат около Земята и ако такава вероятност има, те се вкарват в специална скала на изключително опасните космически тела.

Междувременно освен това се правят редовно наблюдения от обсерваторията в Шумен. Поддържаме връзка и с обсерваториите в Хавай и в Австралия, където също често се правят астрономически наблюдение, а от скоро и от новооткритата обсерватория във ВВМУ.

ВАРНА новини