Учителите в детските градини във Варна все още ползват платен отпуск

ВАРНА новини лого

Служители на детски градини в столицата и др. големи градове се притесняват, че детските заведения остават затворени,  а персоналът е изчерпал правото си на платен отпуск и трябва да ползва неплатен. Някои обмислят да кандидатстват по мярката на социалното министерство, която предвижда родители в неплатен отпуск с деца до 14 г. да получават еднократна помощ от 375 лв.

„По наша сметка на учителите им остава още около месец платен отпуск. Никой не може да каже в момента кога се очаква да се отворят детските градини. Но при всички случаи учителският персонал е обезпечен с платен отпуск, за разлика от много други работници в други сфери. Относно директорите – отпуските им са от 60 дни налични до към 120 – 180 дни. Има голяма възможност в момента да се чистят и стари отпуски. На този етап най-зле е непедагогическият персонал. Направили всичко възможно те да работят – да хигиенизират, дезинфекцират, боядисват. Това са необходими дейности, които се извършват трудно само в събота и неделя, когато децата са в градините. Към този етап непедагогическият персонал е запазен – само малка част от тях са излезли в неплатен отпуск“, каза в ефира на БНР Лилия Христова, директор на дирекция „Образование” в община Варна.

Все повече родители настояват за отваряне на забавачниците, защото трябва да се върнат на работа след края на извънредното положение. Резултати от анкета в показват, че 70% биха пуснали децата си на градина веднага. Но все още няма официално правителствено решение кога ще стане това в условията на епидемия от коронавирус.