Варненско автокино съживява романтиката в условията на пандемията

ВАРНА новини лого

През последните две десетилетия по света и у нас ходенето на кино се свързва с големите търговски центрове. Малките киносалони не издържаха на тяхната конкуренция и затвориха врати. Още по-рано изчезнаха автокината, които имаше в София и по морето.

Пандемията от коронавирус, която обхвана целия свят, затвори културните институции. Тя не подмина и кината. Холивуд ще понесе милиарди долари загуба, а повечето хитови заглавия за тази година са вече отложени за следващата. В същото време опасният вирус е на път да съживи романтиката да се наслаждаваме на седмото изкуство под милион звезди.

София няма да направи изключение от тази световна тенденция.

„Ще има автокина без да мога да кажа конкретно къде и с кои партньори. Мога да кажа, че вече сме получили няколко много сериозни предложения. Едно от тях е на практика готово да стартира. Убеден съм, че автокина ще има и това ще бъдат едни много интересни места, където ще можем да се наслаждаваме на любимото изкуство“, заяви за БГНЕС зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

В момента се водят разговори с поне три различни групи, обясни той и добави, че общината ще помогне на всички, когато става дума за общински имоти. „Автокината са много разпространени на Запад и сега имаме идеалния шанс в тази ситуация да ги тестваме в София“, каза още Чобанов.

Няколко предложения за изграждане на автокино са направили и от варненско дружество, похвали се собственикът Галин Желязков. Очаква се то да заработи от 1 юни на покрива на „Сердика Център“ (ниво 3) в столицата, а другата локация е в процес на обсъждане. Продажбата на билети ще става онлайн през сайта на компанията.

„Приготвили сме прекрасна палитра от хубави български заглавия, с които да зарадваме гостите на търговския център“, разкри Желязков.

Инициативата за автокина в цялата страна се провежда от 2015 година. Тя цели да популяризират българските филми, разказа Желязков. Традиционно турнето започва през пролетта от Варна и обикаля в повечето областни градове.

„В условията на пандемия се оказа, че автокиното е едно от малкото кина, които могат да функционират. Съответно мерките, които сме предприели не са нещо по различно от нормалното провеждане на обикновено автокино. Хората си седят в автомобила на сигурно и безопасно място, нямат контакт с други хора. На самите автокина няма храни и напитки, така че не им се налага да общуват с външни лица. Така че идват – гледат един филм и си заминават, много по-ведри и разпуснали“, заяви Желязков.