Денят на победата – 9 май

ВАРНА новини лого

Парад на Червения площад през 2015 г., по повод 70 г. от победата

Тази година Денят на победата – 9 май, ще бъде отбелязан само с въздушно шоу и пищна заря над Москва. Промяната в плановете се наложи заради пандемията от коронавирус, заради която в руската столица беше обявена карантина.

Празнуването на 75-годишнината от победата над нацистка Германия с голям парад и шествие на т. нар. Безсмъртен полк на Червения площад ще се състои, когато отмине заплахата от заразата. Тази година парадът трябваше да е един от най-грандиозните в руската история.

Точно преди 75 г. – на 8 май 1945 година, е обявена капитулацията на нацистка Германия. Днес държавите от антихитлеристката коалиция – САЩ, Великобритания, Франция, Канада и Австралия, както и повечето европейски страни, включително бившите съветски републики Украйна, Литва, Латвия и Естония, честват Деня на победата над нацизма през Втората световна война в Европа.

Русия обаче, и останалите някогашни членки на СССР, отбелязват победата на 9 май. Причината за това е не друго, а разликата в часовото време…

ешелон от бойци
Срещата на първия ешелон от бойци. Железопътна гара Белоруски в Москва

През нощта на 7 май 1945 г. Германия обявява капитулация, след като войските на Съветската армия превземат Берлин и съюзниците печелят войната. Това се случва точно седмица след самоубийството на фюрера Адолф Хитлер.

Точно в 02.40 часа средноевропейско време в историческата нощ във френския град Реймс е подписан Aктът за капитулацията на Германия. От името на Третия райх подписа си слага ген. Алфред Йодел, а за антихитлеристката коалиция се подписват американският ген.-лейт. Бедъл-Смит и съветският ген.-майор Иван Суслопаров.

Втората световна война продължава шест години – от 1939 до 1945. Това е най-големият военен конфликт в историята на човечеството. В нея участват 61 държави и пряко е засегнато около 80 % от населението на земята. Военните действия обхващат териториите на 40 държави. Загиват приблизително 57 милиона души.

9 май – Денят на Европа: 70 години солидарност