ЕК иска държавни гаранции в ЕС за ваучери за анулирани ваканции

ВАРНА новини лого

Европейската комисия ще поиска от страните членки на ЕС да предоставят държавни гаранции за ваучери за анулирани пътувания по време на пандемията от коронавирус, ако те предпочитат хората да приемат ваучери вместо възстановяване на средствата, съобщава Ройтерс, визирайки стратегически документ на ЕК.

Следващата сряда предстои Европейската комисия да представи насоки и препоръки за държавите членки на ЕС за постепенно премахване на ограниченията по вътрешните граници, рестартиране на пътуванията и възраждане на туристическият сектор, който е един от най-тежко пострадалите от въведените рестриктивни мерки заради коронавирусната пандемия.

Германия и други страни членки призовават за временно суспендиране на правилата на ЕС, които принуждават страдащите от липсата на налични средства авиокомпании и хотелиерската индустрия да предлагат възстановявания в пълен размер на сумите заради анулирани полети и пътувания, вместо да предоставят на своите клиенти ваучери за бъдещи пътувания.

Според информацията на Ройтерс, Европейската комисия ще поиска от държавите членки на ЕС да направят ваучерите по-привлекателни, за да насърчават клиентите да ги приемат, вместо да получа пари в брой.

„За да осигурят стимули за самолетните пасажери и за пътниците да приемат ваучери вместо възстановяване на суми, ваучерите трябва да бъдат защитени срещу несъстоятелност на емитента и да останат възстановими до края на валидността им, ако не бъдат обратно изкупени“, се посочва в проектодокументът на ЕК.

„Защитата от несъстоятелност трябва да бъде осигурена на национално ниво и обезпечените ваучери трябва да бъдат достъпни за всички пасажери и пътуващи“.

В документа също така се посочва, че предоставяните ваучери трябва да бъдат по-гъвкави и с по-голяма възможност да бъдат прехвърляни и към други налични услуги.

Според данни на Комисията, туризмът обикновено носи приходи за около 150 милиарда евро всеки сезон от юни до август при около 360 милиона международно пристигащи.

Външните граници на Европа обаче остават затворени за всяко несъществено пътуване поне до средата на юни като спешна мярка за ограничаване на разпространението на коронавируса.

„Нашата туристическа индустрия изпитва сериозни проблеми“, се казва в доклада на ЕК, като се предупреждава, че 6,4 милиона работни места могат да бъдат загубени в секторът, който отчита спад на приходите от 50% за хотелите и ресторанти до цели 90% за круизите и авиокомпаниите.

Озаглавена „Европа се нуждае от почивка“, туристическата стратегия на Комисията ще призове за целенасочени ограничения, които да заменят общата забрана за пътуване, и ще се търси постепенно премахване на проверките на вътрешните граници, когато се подобри здравната ситуация.

„Докато не е налична ваксина или лечение, трябва да се преценят нуждите и ползите от пътуването и туризма спрямо рисковете от повторно улесняване на разпространението на вируса, което евентуално да доведе до повторно въвеждане на мерки ограничителни мерки“, посочва ЕК в своя проектодокумент, за който съобщава Ройтерс.