Кметът на Девня отвори капсула на времето навръх 9 май (СНИМКИ)

ВАРНА новини лого

Свилен Шитов отваря капсулата на времето.

По покана на девненския краевед инж. Драгия Драгиев днес бях част от едно вълнуващо събитие, предопределено да се случи още преди 35 години, когато е построена Фронтовашката чешма. В нея, в чест на 40-годишнината от победата над хитлерофашистка Германия, е била зазидана гилза с послания към новите поколения девненци, която предците ни – участници във Втората световна война, са повелили да бъде извадена на 9 май 2020 г., написа във Фейсбук кметът на община Девня Свилен Шитов.

На мен се падна честта да прочета техните завети. Макар и издържани в духа и стилистиката на социалистическото време – нещо, което е било задължително, те имат и универсален характер. Зад тях прозира бащинската загриженост на дедите ни към бъдещето на Девня и нейните жители – да работят всеотдайно за социално-икономическия разцвет на града и да бъдат достойни продължители на тези, които загинаха, за да живеем в един по-добър свят. Сред тези жертви са шестима мъже от кв. „Нанко Недев“ и двама от „Повеляново“. А над 200 девненци са участвали в битките на Първата българска армия по време на Втората световна война, пише във възванието на предците ни, споделя още Свилен Шитов.

На събитието край Фронтовашката чешма присъстваха родственици на участници във войната, бившия кмет на Девня Антон Тончев, краеведът инж. Драгия Драгиев, Валко Георгиев от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, председателят на Общинския съвет Владимир Ненков, съветникът Димитър Янев и др.
След това заедно – пред паметника на загиналите във войните – почетохме паметта на жертвите на Втората световна война. От името на общинската администрация бяха поднесени венци и цветя.