Лекарите пред загадка: Ново мистериозно заболяване поваля децата. Някои са с положителни проби и за COVID-19

ВАРНА новини лого

Лекарите са изправени пред истинска загадка: САЩ и все повече европейски страни регистрират случаи на деца със странни симптоми и тежко протичане на заболяването. Предполага се, че може да има връзка с COVID-19, пише „Дойче веле“, цитирани от novini.bg.

Мистериозно заболяване сред децата поставя лекарите в Европа и в САЩ пред истинска загадка. То се характеризира със странни симптоми и много тежко протичане. Някои от децата са дали положителни проби за коронавирус.

Симптомите са почти еднакви: силно зачервен език, разширена коронарна артерия, температура, а понякога и обриви по кожата. Най-новите случаи бяха регистрирани в една болница в Ню Йорк. През последните седмици там са били лекувани 25 деца, някои от които са били в критично състояние. Според медиците, заболяването има връзка с Ковид-19.

Симптоми, наподобяващи синдром на Кавазаки

За деца със същите симптоми преди това бе съобщено и от здравната служба на Великобритания. Много от тях, но не всички, били с позитивен тест за инфекция с коронавирус. Испания също регистрира десетки подобни случаи. Отделни случаи се срещали също в Германия, Швейцария и Италия.

За разлика от възрастните пациенти, при въпросните деца белите дробове не били засегнати. Някои лекари предполагат, че става дума за „мултисистемен възпалителен синдром“. Д-р Джеймс Шнайдър ръководител на детското интензивно отделение в Педиатричната болница на Лонг Айлънд, казва, че някои от тези мистериозни заболявания много приличали на известния „синдром на Кавазаки“, който се проявява най-вече у малки деца и също се отличава с възпаления на кръвоносните съдове, висока температура, а често и с обриви по кожата.

И д-р Славина Манева от Мадрид споделя пред ДВ, че в Испания през последните седмици са регистрирани десетки случаи на деца с атипични симптоми като гастроентерит, обриви, синдром на токсичен шок и синдром на Кавазаки.

Още след първите подобни случаи в Европа швейцарският пълномощник по въпросите на коронавируса Даниел Кох беше казал, че вероятно става дума за реакция на имунната система в отговор на инфекция с коронавирус. „Вирусът предизвиква бурен възпалителен процес – това е свръхреакцията на имунната система“, казва и женевският лекар Жак-Андре Роман.

„Повечето деца прекарват COVID-19 леко“

В Германия има данни за поне два подобни случая, казват от университетската клиника в Дрезден. А СЗО, която също се занима с този въпрос, апелира към лекарите по света да обръщат внимание на тези симптоми, проявяващи се у някои деца. Координаторът на спешната помощ, оказвана по линия на СЗО, Майкъл Райън, заяви: „Това показва, че вирусът засяга не само белия дроб, а и други тъкани“. Той обаче успокои загрижените родители с думите: „Огромната част от децата, които се заразяват с коронавирус, прекарват инфекцията леко и се възстановяват напълно.“

от novini.bg