Проф. Кантарджиев: Не се втурвайте да се целувате и прегръщате с близките си

ВАРНА новини лого

Пикът на коронавируса в София е бил преди 2-3 седмици. Това означава, че сме имали седмица с най-много случаи, при което те са започнали да намаляват. Това заяви пред бТВ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

В момента се тиражира, че България е от малкото страни, в която се увеличават случаите. Само че данните са отпреди 3 седмици, когато случаите наистина се увеличаваха – това беше в дните около Цветница и Великден, уточни професорът.

Той подчерта, че обстановката в столицата е под контрол. По думите му сме минали на фаза, при която се появяват отделни клъстери на новозаразени.

Експертът призова да хората да не се втурват в прегръдки и целувки, когато видят свои близки и приятели. Като аргумент даде проучване при 950 души в Германия, при което било установено, че хората, които са били масово събрани на едно място, прекарват болестта най-тежко. Забелязва се обратна тенденция при тези, които се заразяват у дома и спазват някаква форма на дистанция.

„България направи необходимото, когато въведе мерките. Те не трябва да са драконовски, а по-скоро навременни. Държавата си беше на мястото“, подчерта проф. Кантарджиев.

Според него българите са били разумни и са се научили да спазват дисциплина. Също така смята, че е било нужно време болниците да бъдат снабдени с предпазни средства, а лекарите да бъдат обучени да ги използват.

По думите му всеки пациент, независимо от оплакването (изкълчен глезен, проблеми с жлъчката), трябва да бъде третиран като евентуално заразен с коронавирус.

„Когато се казва тест, особено в национален ефир, трябва да се казва какъв тест. Невинаги PCR теста е положителен, когато инфекцията е слязла от гърлото в белия дроб – това е възможно. Обратното не е възможно – да имаш положителен PCR и да нямаш вирус“, подчерта той.

Проф. Кантарджиев уточни, че през последните седмици се забелязва развитие на две огнища в организма – в гърлото и в белия дроб.

Според него при белия дроб не е вирусна пневмония, а химически пневмонит, при който белият дроб се възпалява от отпадните явления на клетките, атакувани от вируса.

„Всяка държава трябва да поддържа капацитет и да лекува с плазма при появата на различни епидемии. У нас е важно да имаме колаборация с кръвен център, за да се събере кръвта. Това сработва. Лошото е, че още не сме наясно как точно действа лечението. Държавата е застанала зад този проблем с научни и практически програми“, коментира още той.

По думите му е важно заразата да бъде ликвидирана през лятото, защото при образуване на огнища през есента и появата на есенните вируси, ситуацията ще стане „неприятна“.