Рецепта на деня: Божествено вкусен ориз с гъби, кренвирши и пушен пипер

ВАРНА новини лого

Лесно, много вкусно и евтино ястие, подходящо и за начинаещи домакини.

Необходими продукти:

1 ч.ч. хубав бисерен ориз

1/2 кг. гъби печурки

1/2 морков

1/2 глава кромид лук

2 кренвирша „Стара планина“

3 с.л. олио

1 ч.л. пушен червен пипер

1 ч.л. сол

щипка бял пипер

щипка чубрица

Начин на приготвяне:

Нарязваме кренвиршите както е показано на снимката.

кренвирши

Измиваме хубаво всички продукти и нарязваме гъбите на филийки, а моркова и лука на ситно.

гъби

В дълбок тиган слагаме олиото да загрее леко, добавяме ориза, лука и морковите и запържваме докато ориза започне „да дрънка“.

ориз и зеленчуци

Добавяме гъбите и кренвиршите и запържваме още малко.

подправки

Прибавяме подправките и объркваме няколко пъти, докато се разпределят равномерно. Прибавяме 3 1/2 ч.ч. вода и прехвърляме в тавичка.

доливаме вода

Запичаме под фолио на 200 градуса в предварително загрята фурна. Когато водата почти е извряла и започне да пуска мехурчета, отстраняваме фолиото и запичаме още 5-6 минути „за цвят“.

готовото ястие

Да ви е сладко!

ВН