Шведските маси стават индивидуални по родното Черноморие

ВАРНА новини лого

Нова организация на храненето на туристите се налага покрай пандемията с коронавирус през този сезон, съобщи за „ВАРНА новини“ Павлин Косев – мениджър на голяма верига хотели и председател на варненската Асоциация на ресторантьорите и хотелиерите.

„Вече няма да ги има т.нар. блок (или „шведски“) маси. Най-вероятно ще преминем към индивидуално хранене на гостите със сет-меню. Не може да позволим всеки да обикаля покрай сложена храна и да си избира. Въвеждаме индивидуални менюта, в които има възможност за известен избор“, посочи Павлин Косев.

Той очаква правила от министерствата на здравеопазването и туризма, за да стартира сезона.

„Ясно е, че много колеги може и да не отворят. Трябва да работим и се налага поне още известно време да живеем с COVID-19. Персоналът ще е с маски, ръкавици, очила. Дезинфекция – след всеки гост. Спазване на социална дистанция. С дисциплина и самообладение можем да спасим бранша и успешно да посрещнем и изпратим гостите“, обобщи Павлин Косев.

Шведска маса

Той добави, че коронавирусът ще повиши себестойността на продукта – заради постоянната дезинфекция, намаления капацитет на заведенията, необходимостта от защитни екрани на много места в хотели и ресторанти. Но съществуват резерви – в съвместяването на няколко длъжности и привличане само на български кадри за Лято 2020.

Иван Стоев