Търговци от моловете излязоха на протест

ВАРНА новини лого

Търговци от моловете излязоха на протест в столицата. Причината е, че трябва да плащат наеми, а нямат право да работят, съобщи БТВ.

Вече близо 2 месеца магазините в търговските обекти на закрито не работят. Моловете са отворени – но само за посетители на хранителните магазини и аптеките.

От 13 март досега всички останали магазини са затворени, а голяма част от собствениците им вече са пред фалит. Причината – длъжни са да плащат наемите, но приходи нямат.

„Във всеки търговски център ситуацията е различна – някои се отказаха от фактурирането на наем, други го отложиха за по-късен етап. Почти всички са фактурирали таксите за възнаграждения и услуги, които са за хиляди левове.

„Ситуацията е меко казано – отвратителна. Не работим, а сме принудени да плащаме“, коментира пред  БТВ Тодор Тодоров.

„Изправени сме пред фалит и не знам дори какво да правим със служителите си“, заяви Стефка Такиева.

Магазинът на Валентин вече 2 месеца е затворен. Въпреки това не е съкратил петимата си служители и им дава заплати. „Положението е тежко. Трябва да ги финансирам с лични средства – имам кредит. Общо взето съм на кантар“, споделя Валентин Цолов.

Щастливците, които все още получават заплати, обаче са малко. „За щастие, живея при нашите в момента. Имам и малко бебе на 1 година. Съпругът ми също е в неплатен отпуск. С неясно бъдеще сме“, коментира Таня Константинова.

От Министерството на здравеопазването посочват, че не е ясно кога ще бъдат отворени търговските центрове, а според доцент Мангъров, който участваше в бившия медицински съвет към правителството, няма причина вратите им да остават затворени.

„Така или иначе, това трябва да се случи и е добре да се случи до края на май. Когато сме в едно общо помещение, да се спазва дистанция е химера – няма как да стане на практика. Тоест просто да си мием ръце“, казва доц. Атанас Мангъров.

Според последните изявления на началника на оперативния щаб генерал Мутафчийски обаче отварянето на молове, кина и театри не е на дневен ред.

На 15 май собствениците на магазини, както и на заведения, организират и протест с искане за разхлабване на мерките.