Южна Корея затвори над 2100 заведения заради втори пик на COVID-19

ВАРНА новини лого

Южна Корея затвори над 2100 нощни клубове, заведения, барове и ресторанти, след като от един от тях избухна ново огнище на коронавирусната инфекция. Заведенията бяха отворени миналия уикенд като стъпка в разхлабването на мерките за борба с коронавируса, предаде Дейли мейл.

Дни наред властите в страната призоваваха заведенията за развлечение в цялата страна да затворят или приложат по друг начин санитарни мерки, включително такива за дистанциране, проверка на температурата, водене на списъци с клиенти и изискване от служителите да носят маски.

Забраните за посещение на заведенията ще останат в сила докато властите се уверят, че рисковете от инфекция са видимо намалени.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията в Южна Корея съобщи, че в рамките на денонощието са били регистрирани 18 нови случая на коронавирус, всички освен един, свързани с 29-годишен мъж, посетил три клуба в Сеулският квартал Itaewon миналата събота. Дне по-късно той е дал положителна проба за вируса. В следващите часове са потвърдени още 16 случая само в Сеул. Така общият брой на заразените, свързани с посещение в клубове, стана 40 – 27 в Сеул, 12 в съседни Инчхон и Кьонги и един в южния пристанищен град Бусан.

Властите се се притесняват, че заразените в клуба вече са разнесли инфекцията по домовете си. Здравните работници вече работят усърдно да проследят контактите на клубните посетители, като се издирват около 1 940 души, които са били посочени като посетители на трите клуб и други заведения наблизо, но досега са успели да открият само 637 от тях.

Южна Корея потвърди поне 10 840 заразени с коронавирус, включително 256 смъртни случая. Ниският брой на заразените през предходните седмици позволи мерките за социално дистанциране да бъдат облекчени, а учебните заведения да отворят врати.

В средата на април Южна Корея бе сред примерите за справяне с епидемията и бе широко похвалена за масовите тестове и своята стратегия за проследяване на контакти, която други страни се стремяха да подражават.

От 30 април насам не бе отчетен нито един нов случай на коронавирус в страната.

БГНЕС