В Беларус предизвикаха коронавируса с военен парад за 9 май (ВИДЕО)

ВАРНА новини лого

Въпреки опасенията от разпространение на новия коронавирус Беларус чества с военен парад 75-годишнината от края на Втората световна война в Европа. Зрелището се излъчва онлайн, а присъстващите, сред които и официалните лица, не носят маски.

Хиляди войници участваха в парада. Президентът Александър Лукашенко отхвърли призивите за карантинни мерки, да се спре разпространението на новия коронавирус. Лукашенко, който управлява източноевропейската държава от 1994 година, определи страховете от коронавируса като психоза и направи редица предложения от рода на това да се пие водка, да се ходи на сауна или да се играе хокей на лед, за да се победи болестта.

Зрители на трибуните в столицата Минск, няколко от които носеха маски, наблюдаваха маршируващите войници, преминаващите танкове, над които прелитаха във формация изтребители Су-30.

Упоритостта на Лукашенко да има парад по случай годишната е в контраст с поведението по този повод на Русия, която отмени празненствата заради скок на броя на заразените с новия коронавирус и отложи традиционния военен парад на Червения площад.

Облечен във военна униформа и заобиколен от генерали, Лукашенко каза, че за Беларус е недопустимо дори да се помисли за отмяна на парада.

„Ще има хора, които ще ни осъдят“, каза Лукашенко.

Беларус не е наложила карантинни мерки или правила за социално дистанциране и остави границите си отворени, докато страните по света ги затвориха, отбелязват Ройтерс и БТА.

Руският президент Владимир Путин поднесе цветя на Гроба на незнайния воин и направи обръщение към нацията по случай Деня на победата над нацистка Германия. Заради епидемията от коронавируса военният парад бе отложен за по-късна дата.

„Ние знаем и сме твърдо убедени, че сме непобедими, когато сме единни, каза държавният глава в кратка реч пред Гроба на незнайния войн до Кремълската стена. През този свещен ден за руснаците, в които те отбелязват разгрома над нацистка Германия, тази година не се предвиждат масови прояви заради епидемията от новия коронавирус, допълва Франс прес.

Малко преди това Путин положи венец от червени рози пред Вечния огън и Гроба на незнайния войн в Александровската градина в Деня на победата. Така той почете паметта на загиналите във Великата отечествена война.

Всяка година президентът на Русия на 9 май полага венец пред Гроба на незнайния войн до Кремълската стена. Обикновено това става след парада на победата на Червения площад, който тази година бе отменен заради епидемиологичната обстановка.

Честването се ограничи до авиационен парад, салюти и онлайн концерт.

Традиционната акция „Безсмъртният полк“ премина в онлайн формат – виртуалното шествие се излъчва по телевизиите, в интернет и на екрани.