Чести тестове за коронавируса на персонала на домовете за възрастни

ВАРНА новини лого

Домовете за възрастни в щата Ню Йорк трябва да започнат два пъти седмично да тестват персонала си за коронавируса. Освен това там вече няма да бъдат пращани пациенти с Ковид-19, които са били в болница. Това съобщи днес губернаторът на щата Андрю Куомо, критикуван за подхода си към огнищата на зараза в старческите домове, предаде Асошиейтед прес.

От общо над 26 000 смъртни случаи, регистрирани вследствие на коронавируса в старчески домове в САЩ, една пета – около 5300 са в Ню Йорк, сочат данни на АП. Роднини на живеещите в тези домове, организации, наблюдаващи здравните грижи, и законодатели упрекнаха щатските власти, че не са обърнали достатъчно внимание на положението с Ковид-19 в домовете за възрастни.

Днес губернаторът съобщи, че на работещите в такива институции два пъти седмично ще се правят тестове. Доколкото щатът има възможност, ще прави тестове и на настанените в домовете. Човек, дал положителна проба за коронавируса, и бил в болница, след това няма да бъде изпращан в дома, а ще бъде настанен другаде, може би в места, които са били определени за временни болници, каза Куомо.

БТА