Хиляди гърци се отправиха към плажовете след карантината

ВАРНА новини лого

Хиляди гърци се отправиха към плажовете, след като излязоха от домовете си след 52 дни карантина заради епидемията от новия коронавирус, съобщава гръцката телевизия Скай.

Според репортажа предписаната дистанция от 2 метра на плажа в повечето случаи се спазва, но в други нещата са си по старому. Температурата на въздуха напомняше за лятото, но мнозина от плажуващите споделят, че водата още е студена. Затова повечето се ограничиха до романтични разходни и слънчеви бани, но не липсваха и смелчаци, които се изкъпаха, посочва novini.bg.

Гръцкото правителство разпространи специално видео с указания за безопасно поведение на плажовете след отварянето им за посещения. В него се отправят съвети за внимание при посещение на плажа, препоръчва се при възможност това да става в делничен ден, да се спазва разстояние от 2 метра от другите посетители, да се избягва струпване на хора на едно място.

Португалия иска да посрещне през лятото като туристи сънародниците си, които живеят в чужбина.

Португалското правителство заяви, че ще направи всичко по силите си, за да може португалската диаспора да посети страната през лятната ваканция, въпреки ограниченията, въведени в битката срещу COVID-19, предаде Франс прес.

Целта на правителството е емигрантите да могат да се завърнат в Португалия това лятото, за да се видят с роднините си и, както те винаги го правят, да подкрепят икономическото съживяване, посочи в комюнике секретариатът по португалските общности в чужбина.

За втори път Лисабон трябва да опровергава информации, според които има пречки за посещения на португалци, живеещи извън родината си, отбелязва АФП. Преди великденската седмица премиерът Антониу Коща призова емигрантите и най-вече живеещите във Франция, Германия и Люксембург, да не се връщат в страната, за да се спре разпространението на новия коронавирус.

Този призив се отнасяше само за периода на великденските празници, уточни тогава пред АФП министерството на външните работи. Португалия реши през март да затвори границите си с Испания за туристите и мярката бе удължена до 14 май.

Португалските граждани обаче могат да се върнат в родината си. В понеделник страната обяви план за поетапно отменяне на карантинните мерки, което ще продължи през целия май. Правителството предвижда постепенно възобновяване и на въздушните връзки и днес припомни, че европейското въздушно пространство е останало отворено.

Авиокомпания ТАП Еър Португал (TAP Air Portugal) тази седмица започна отново да лети до Лондон и Париж. Португалия има население от над 10 милиона и близо 2,2 милиона от гражданите ѝ живеят по света, а 1,5 милиона от тях – в Европа. А като се вземат предвид и техните потомци, то диаспората наброява близо 5 милиона души, допълва БТА.