Навършват се 180 години от рождението на Хаджи Димитър

ВАРНА новини лого

Навършват се 180-години от рождението на Хаджи Димитър. В родния му Сливен по повод кръглата годишнина бяха предвидени редица прояви, отменени заради извънредното положение.

Режисьорът Олег Ковачев е предоставил на Община Сливен своя филм „Мъже от огън“ за делото на войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа, съобщиха от пресцентъра на общината.

Кметът на града Стефан Радев е публикувал на страницата си във Фейсбук линк към филма, отбеляза БТА.

10 май е паметна дата от историята и славното минало на града под Сините камъни“, заяви градоначалникът.

Преди 180 години на този ден в Сливен е роден един от най-емблематичните национални борци за правда и свобода – Хаджи Димитър. Делата му, несломимият дух и готовността за саможертва в името на свободата на българския народ, изписват със златни букви името му в нашата история“.

Община Сливен и местният исторически музей планираха да отбележат кръглата годишнина с Национална научна конференция, която бе отменена. Изпратените научни статии ще бъдат публикувани в сборник.

Обявен бе Национален ученически конкурсът е за есе, стихотворение, рисунка и мултимедиен проект на тема: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…“, като резултатите и награждаването на победителите вероятно ще се състоят на празника на Сливен – Димитровден.