Нова професия по пазарите в Италия

ВАРНА новини лого

Пазарите на открито в Италия вече са отворени след двумесечната карантина. Търговците претърпяха огромни икономически загуби. И към момента изискването към сергиите е да са минимум на два метра и половина отстояние, клиентите влизат на пазара само след като им се премери температурата, и задължително трябва да носят маски и ръкавици, а ако нямат такива – получават на място, предаде БНР.

От общо 94 активни пазари в Милано вече са отворени едва 26. Продавачите се надяват клиентите да се завърнат скоро и да имат доверие в своите редовни доставчици.

С отварянето на пазарите бе въведена и нова професия – тази на мениджър.

Ако до преди това бяха своеобразни организатори на дейностите по пазарите, то днес фигурата на мениджъра е основната, която трябва да контролира спазването на всички разпоредби и мерки за сигурност. Той контролира и допуска хора, доставчици и клиенти по пазарите, измерва разстоянието между сергиите и следи за спазването на мерките на входовете и изходите. Той е и човек, към когото се обръщат търговците, ако има проблем.

Продавачите, обаче, са крайно недоволни от мерките при отварянето на пазарите, с въвеждането на новите мениджъри, с поставянето на оградни съоръжения, както и с ограничаването на броя на клиентите по пазарите, като силно се надяват мерките да бъдат облекчени след 18 май.