Ново проучване: Чернокожите са по-застрашени от смърт при COVID-19

ВАРНА новини лого

Рискът от смърт от Covid-19 е четири пъти по-висок при чернокожите, отколкото при белите хора. Това сочат нови официални данни, разкриващи драматично различие във въздействието на пандемията вурху населението на Англия и Уелс, пише Guardian, цитирана от novini.bg.

Службата за национална статистика (ONS) установи, че разликата във въздействието на вируса не се дължи само на съществуващите разлики в богатството, здравето, образованието и условията на живот на общностите.

Според нея, след като вземат предвид възрастта, здравето и други социално-демографски характеристики, цветнокожите все още са почти два пъти по-склонни от белите да умрат от коронавирус.

Мъжете от Бангладеши и Пакистан са с 1,8 пъти по-голяма вероятност да умрат от Covid-19, отколкото белите мъже, след като са били отчетени други съществуващи рискови фактори, а жените от тези етнически групи са били 1,6 пъти по-склонни да умрат от вируса, отколкото белите жени.

Установено е, че рискът от смъртност от Covid-19 за хора от китайски и смесени етнически групи е подобен на този за белите хора.

„Тези резултати показват, че разликата между етническите групи при смъртността от коронавирус е отчасти резултат от социално-икономическа неравностойност и други обстоятелства, но останалата част от разликата все още не е обяснена“, коментираха от ONS.

Изследванията на Guardian миналия месец потвърдиха подозренията, че малцинствените групи са изправени пред най-голям риск от коронавирус и показаха, че районите с високо етническо малцинствено население в Англия и Уелс имат по-висока смъртност по време на пандемията досега.

Хелън Барнард, директор на фондация „Джоузеф Роунтри“, каза, че откритията са „добро напомняне, че въпреки че всички ние претърпяваме една и съща буря, не всички сме в една и съща лодка“.

„Според прогнозата на Bank of England, сега се задава най-дълбоката рецесия и трябва да се запитаме в какво общество искаме да живеем, след като вирусът премине“, каза тя.

Месец по-рано болници в САЩ изнесоха данни, цитирани от The Independent, в които се посочва, че чернокожите американци умират с непропорционално по-високи нива от коронавирус в сравнение с други раси.

Данните, събрани от The Washington Post, показват информацията от девет отчитащи се региона, в които афроамериканците съставляват непропорционален брой смъртни случаи от Covid-19 в сравнение с общото им представителство в населението на региона.

Луизиана показва едно от най-големите различия, като афроамериканците там представляват 32 процента от населението на щата, но са 70 процента от смъртността на коронавирус в щата.

В Мичиган афроамериканците са 14 процента от населението и 41 процента от смъртните случаи до моментта. По същия начин в Чикаго афроамериканците са 32 процента от населението, но представляват 67 процента от смъртните случаи от коронавирус.

Тогава кметът на Ню Йорк Бил де Блазио съобщи, че чернокожите и испаноезичните в града са два пъти по-предразположени да умрат от коронавируса, отколкото хората със светла кожа, сочат данните, събрани от града.

„Съществуват явни неравенства, ясни различия в това как тази болест се отразява на хората от нашия град“, каза Де Блазио. „Истината е, че в много отношения отрицателните ефекти на коронавируса, се смесва с други дълбоки различия в здравеопазването, които наблюдаваме години и десетилетия“.

Според данните, предоставени от града, испаноезичните нюйоркчани съставляват 34 процента от смъртните случаи от Covid-19, въпреки че представляват едва 29 процента от населението на града. По подобен начин афроамериканците съставляват 28 процента от смъртните случаи, въпреки че са 22 процента от населението на града.

За сравнение – „белите“ и азиатците съставляват съответно 27 процента и 7 процента от смъртността. Светлокожите представляват 32 на сто от населението на града, а азиатците – 14 на сто.

Кметът предполага, че различията в смъртните случаи отразяват структурни, исторически расови различия, срещани в града. Блазио заяви, че Ню Йорк удвоява усилията за подпомагане на уязвимите общности, като предоставя повече ресурси на градските обществени болници и стартира кампании за повишаване на осведомеността.

Според The ​​New York Times много от кварталите, претърпели най-голям брой смъртни случаи, са тези с най-нисък среден доход.

Градоначалникът заяви още, че усилията за осигуряване на повече животоспасяващо медицинско оборудване на тези общности ще бъдат приоритетна задача в момента.