Предпазните маски – от какво и колко ни пазят

ВАРНА новини лого

Коронавирусът за съжаление продължава да се разпространява по света. В днешно време ни се иска да си говорим за нещо друго, но най-належащите теми на деня са маските, дезинфектантите, двата метра разстояние и така нататък, пише epharm.bg.

 
Вирусът

Скорошни проучвания показват, че значителна част от заразените прекарват вируса без симптоми, а дори тези, които имат симптоми, могат да предадат вируса на други дори още преди симптомите. Това означава, че вирусът може да се пренася от хора на близко разстояние едни от други – говорейки, кашляйки, кихайки, дори и тези хора да не показват никакви симптоми на болни. Поради това се налага да носим маски навън, особено на места с много хора.

Освен това частичките, съдържащи се във въздуха, могат да попаднат върху предмет или повърхност. Затова е важно да не докосваме лицето си с мръсни ръце и да почистваме ръцете си и повърхностите, до които се докосваме често. Повече за това четете в следващата ни статия.

 
Как работят маските

Когато някой с COVID-19 около нас кашля, киха или говори, те разпръскват малки частички, носещи вируса във въздуха. Маските помагат, като закриват лицето и носа ни и блокират частичките, носещи вируса. От друга страна, носейки маска, ние защитаваме другите хора, в случай че сме носители на вируса без симптоми.

 
Защо е необходимо да носим маски на обществени места?

Здравните експерти твърдяха, че здравите хора не бива да купуват маски, за да има повече за наистина болните хора. Но тъй като коронавирусът може да се разпространява и между привидно здрави хора, които не показват никакви симптоми, мнението на здравните експерти вече е друго. Всички ние трябва да носим предпазна маска извън къщи. Ако се грижим за болен човек вкъщи, който не може да носи маска, е необходимо ние да носим маска и вкъщи. Не на последно място, разбира се, здравните работници, които се срещат с болни хора всеки ден трябва също да носят защитни маски.