Шефът на столичните лекари не е съгласен с рязкото отпускане на мерките

ВАРНА новини лого

Председателят на столичната колегия към Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Асен Меджидиев не е съгласен с рязкото отпускане на мерките, но призна, че в крайна сметка и това е въпрос на съзнание на самите нас, гражданите.

Носенето на маски и социална дистанция е заради самите хора. Трябва да мислим за обществото като едно цяло, за да може да запазим живота си, отбеляза той.

Като цяло обаче Меджидиев е оптимист и не очаква да се влоши рязко ситуацията с кризата с коронавируса. Ако разпускането на мерките не доведе до едно безотговорно отношение от страна на обществото, значи кризата с коронавируса е овладяна. София пак може да бъде пълна, но трябва да се спазва дистанция, съветва лекарят.

Намалявайки мерите, трябва да увеличим спазването на хигиената. Лично на д-р Меджидиев му се случва по 30 пъти на ден да си мие ръцете. Не мога да кажа, че е чак толкова страшно, просто трябва да спазваме правилната, заяви д-р Меджидиев.

За него тезата за стадния имунитет е пълна глупост и това е теза, която се споделя от критици на мерките, които търсят пиар изява. Шефът на столичната колегия отказа да посочи имена, но каза, че повечето от критиците си стояли вкъщи. На много негови колеги били отправени покани да изкарат по една вечер в реанимациите на „Пирогов“ и ВМА и доктор Меджидиев се интересува след това какво ще говорят, предаде news.bg.

Той уточни, че почти всички болници в София лекуват коронавирус. Ние сме подготвени със структурите и отделенията и към настоящия момент се справяме перфектно. Ако успеем да държим това ниво, това означава, че нашата система се е справила, изтъкна д-р Меджидиев.

Той настоя, че е трябвало МВР и прокуратурата да подпомогнат на лекарите с проверките по КПП-тата, като за пример даде Гърция, където за един ден глобените били 2 – 3 000 души.

Лекарят съветва хората да се предпазват от заразата с коронавирус чрез социална дистанция и спазване на лична хигиена.