Забрана за влизане на чужденци в България и карантина вероятно ще има и след 13 юли

ВАРНА новини лого

Забрана за влизане на чужденци в България, запазване на задължението за карантина за българите, пристигащи от чужбина, както и временно спиране на работа на обекти с обществено предназначение, са мерките, които министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви в интервю за БНР, че според него трябва да продължат своето действие и след 13 юли.

Това е датата, до която проектозаконът за продължаването на противоепидемичните мерки, предвижда да останат и след края на извънредното положение, предвиден за 13 май.

Плановете на министъра на туризма Николина Ангелкова са от 1 юли да започне активният летен сезон. От думите на министър Ананиев обаче става ясно, че е възможно да остане забраната за влизане на чужденци в страната, което на практика означава, че международните туристи тази година ще липсват по Българското Черноморие.

Забраната за влизане на чуждестранни граждани на територията на България е в сила от 6 април и важи за граждани от Италия, Испания, Франция, Великобритания и Северна Ирландия, Германия, Нидерландия, Швейцария, Австрия, Белгия, Исландия, Лихтенщайн и Люксембург, както и от всички страни извън ЕС, посочва economic.bg.

Министърът на здравеопазването обяви, че към момента не се планира връщане на КПП-тата на областните градове в страната, но е възможно да се въведе временна забрана за придвижване на територията на страната в райони с епидемиологични огнища.

В отговор на въпрос за функционирането на културните институции Ананиев обяви, че от следващата седмица заедно с министъра на културата Боил Банов ще обсъдят план за това при какви условия да започне отварянето на дейности в закрити пространства. „Това ще се случи обаче при спазване на определени условия“, уточни Ананиев.

Един от основните въпроси, който все още остава без консенсус, е кога да бъдат отворени детските градини и яслите. „До две седмици ще видим резултатите в страните, които отпуснаха тези мерки и на тази база, както и на наши анализи, ще вземем своето решение“, уточни министърът на здравеопазването.

Ананиев каза, че заповедите, които той издава са плод на колективно решение. „Никога не съм взимал индивидуално решенията си, винаги колективно с колегите от Министерския съвет и от Националния оперативен щаб“, каза Кирил Ананиев.

Той очерта два варианта за окончателно приемане на законопроекта, който трябва да действа след 13 май, давайки възможност за въвеждане на противоепидемични мерки за „извънредно санитарно положение“.

„Ако се запазят сегашните текстове, не би трябвало да се променя философията на записаното в частта на здравеопазването, а да се прецизират само някои тълкувания и дефиниции, за да няма противоречие в тълкуванието. Според втората хипотеза – всички политически сили ще внесат до края на деня промени, може да се приеме вземането на решение за въвеждане на извънредна епидемична обстановка да става от парламента след внесено предложение от Министерския съвет, на база на оценка от министъра на здравеопазването и от главния държавен здравен инспектор“, обясни Ананиев.