Франция разхлабва бавно мерките

ВАРНА новини лого

Франция отново оживява, след като правителството облекчи мерките на COVID-19 в понеделник след близо двумесечно блокиране, предаде news bg.

Децата посещават училище, магазините работят. Транспортът се движи, но не с пълен капацитет.

Но правителствените служители предупреждават, че разхлабването трябва да се случва бавно и внимателно, за да се избегне втора вълна от заразяване.

Президентът Еманюел Макрон наложи блокиране на 17 март.

Смъртността във Франция от вируса премина 26 000 души.

Френското правителство състави карта, която раздели страната на две зони – зелена за нискорискова и червена за високорискова част. Париж и Ил дьо Франс, заедно със Североизточна Франция, са в червената зона.

Бъдете внимателни., призова Макрон в „Туитър“.

Правилата за социално дистанциране все още се прилагат за обществото като цяло, особено носенето на маски за лице в обществения транспорт. Неспазването носи глоба от 135 евро. Транспортните служители ще раздадат 10 милиона маски на гари в Париж.

Служителите  трябва да носят писмо от работодателя си, ако пътуват по време на час в пик.

400 000 компании в столицата са отворени в понеделник, 875 000 служители са се върнали на работа.

Кметът на Париж Ан Идалго отвори 50 км велосипедни алеи в целия град, за да насърчи използването на велосипеди и да поддържа автомобилите и трафика на разстояние.

Събранията на повече от 10 души все още са забранени в цялата страна, като барове, кафенета, ресторанти, хотели и кина са затворени до началото на юни.

Повечето магазини ще отворят отново в понеделник, освен за големи универсални магазини и търговски центрове, като протоколите за това се договарят със синдикатите.

Премиерът на Франция Едуар Филип обеща в края на април да започне тестване на населението от 11 май със скорост 700 000 седмично, но колективните тестове все още не са близо до този брой.