Кино ще се гледа с маска, залата пълна 30%, а театрите само на открито

ВАРНА новини лого

Отваряме кината, галериите, музеите, животът се връща към нормалния си ритъм. Това обяви на пресконференция министърът на културата Боил Банов. За театрите обаче е рано, те ще провеждат постановки само на открито през лятото заради големия риск на актьорите, които играят наживо.

Как ще стане това – всеки организатор на събития трябва да решава самостоятелно според правилата на здравно министерство и Националния оперативен щаб. А те са влизането на хората да става по определена схема, за да не се сблъскват потоците, а да се продават билети само за 30% от залата или салона и хората вътре да са разпределени шахматно. Климатизацията в кината не трябва да работи, за да не се разпространява зараза.

Преди влизане трябва да има дезинфекция, която да се осигури от управата на съответната културна институция, а зрителите трябва да са с маски.

„Всеки управител ще решава индивидуално какви спектакли да се провеждат, ако бях, както години наред бях, директор на хасковския театър, щях да рекламирам моноспектакли и представления с по-малки групи“, обясни Банов за представленията на открито.

„Не се предвиждат термокамери, защото са скъпо удоволствие“, каза още министърът. Министерство на културата ще изпрати указания до всички институции.

„За театри, опери и филхармонии е рано да се говори за отварянето им и провеждане на спектакли вътре, засега те ще са само навън“, категоричен бе Банов. Той каза, че според обстановката после запълнеността на залата може да стане 50%. По-рано днес заповед на здравния министър позволи отваряне на част от културните институции.