5 млн. лв. отиват за подкрепа на свободните творци у нас

ВАРНА новини лого

Споделям с вас нови допълнителни мерки за подпомагане на културния сектор в страната. Преминаваме към мерки за укрепване на целия сектор на свободните артисти. Още 5 милиона лева от утре ще бъдат инвестирани в програми за хората, които да започнат да работят по тях.

Това заяви министърът на културата Боил Банов на пресконференция в Министерския съвет, на която бяха обявени допълнителни мерки за подпомагане на културния сектор в страната.

По думите на Банов тези програми са свързани със създаване на нови театрални и музикални постановки, танцови спектакли и проекти в областта на визуалните изкуства. Банов посочи, че отново ще има захранване за фонд „Култура“ – за организации, които са утвърдени, със собствени пространства във всички сфери на изкуствата, които понасят тежки трудности.

Знаете, досега държавата пое пълна гаранция върху средствата на всички културни институции, като гарантира заплащането в тези сектори, припомни Банов.

По думите му няма никакво намаление или ощетяване на бюджетите на хората, занимаващи се с култура и изкуство. За археолозите са пуснати сесиите за теренни проучвания. Във всички сектори няма нито един ощетен. Допълнително разписахме една мярка с подкрепата и разрешението на премиера, където заделихме в Национален фонд „Култура“ 2.5 млн. лв. на самоосигуряващите се артисти, посочи министърът. Срокът по тази мярка за подаване на документи изтече. Утре ще финализираме одобрените лица и ще се премине към подписване на договор и съответно изплащане на сумите, поясни още Боил Банов.

Той подчерта, че това не е финалът на мерките и каза, че се работи и по други мерки, но всичко зависи от динамиката на ситуацията в момента.

Припомняме, че в днешния ден здравният министър Кирил Ананиев издаде и заповед, с която разрешава посещения на музеи на закрито, галерии и библиотеки на открито и закрито, при спазване на изискването за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки. Заповедта позволява провеждането на културни събития – концерти и други сценични прояви, на сцени на открито, с допустима заетост на местата до 30% от максималния капацитет. Условието е също да бъдат спазвани социалната дистанция и въведените противоепидемични мерки.