Народният представител д-р Емилия Милкова: Да си библиотекар е не само професия, това е призвание!

ВАРНА новини лого

Народният представител от Варна, от листата на ПП ГЕРБ д-р Емилия Милкова, бивш директор на РБ „П. П. Славейков“ се обърна към колегите си по повод Деня на библиотекаря:

„Да си библиотекар е не само професия, това е призвание!

Уважаеми библиотечни специалисти, скъпи колеги и приятели, посветили своя професионален път на книгите и библиотеките.

11 май е особен, символен, духовен ден в Календара ни.

Именно днес по традиция отбелязваме и почитаме паметта на двамата славянски първоучители – Равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий, но 11 май е и професионалният празник на една от най-благородните професии – тази на Библиотекаря.

Избран в миналото да бъде пазител на свещените книги и писания, и днес той е един от най-всеотдайните труженици на писаното слово и перото. Да си библиотекар е не само професия, това е призвание.

Още от древността библиотеките са били онова тайнствено място на мъдрост и знание, В този храм откриваме безценните достижения на човешкия гений. Едни от най-великите умове на своето време са хората, които с достойнство са носили званието – библиотекар и са титулувани като братовчедите на фараона.

През годините библиотеките у нас успяха да запазят и доразвият своите основни функции, чрез модерните технологии те намират своето място в живота на съвременния българин. В този дом на познанието, на духа книгата винаги е била и ще бъде на почит.

Малки и големи имат възможността не само да се докоснат до неизчерпаемото книжовно богатство, но и да открият нови кръгозори на своето самоусъвършенстване. Библиотечното и информационно обслужване е и отговорност, която всеки библиотекар е поел да носи и да отстоява със своя професионализъм.

И днес – Библиотеката на 21 век, е орисана да събере в себе си енергията и вдъхновението на можещите, да се бори, да бъде в центъра, а не в периферията на ежедневието ни. Важно е книжовното ни наследство, българският дух да се запазят и пренесат за идните поколения – осъзнатата мисия на библиотекарите днес.

Честит празник!