Още двама на съд за нарушаване на карантината

Териториалното отделение в Провадия към Районната прокуратура във Варна предаде на съд 39-годишния Златин Т. и 47-годишния Даил И. за нарушаване на задължителната 14-дневна карантина като мярка за ограничаване на разпространението на COVID-19 по време на извънредното положение заради пандемията с острозаразната болест. Двамата мъже ще отговарят на престъпление по член 355, ал. 2 от НК, което се наказва с лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

47-годишният Даил извършил деянието като продължавано престъпление, след като при две проверки служители на реда не го открили на посочения от него адрес в предписанието на РЗИ в Русе. Подсъдимият се завърнал в България от Германия на 8 април тази година през ГКПП – Дунав мост с организиран транспорт.

Нито на 10 април, нито на 14 април проверяващите открили Даил на адреса. Мъжът е осъждан многократно. Той е извършил деянието с пряк умисъл, като е осъзнавал обществено опасните последици от поведението си.

И вторият предаден на съд от Териториалното отделение на прокуратурата в Провадия е осъществил престъплението по член 355, ал. 2 от НК с пряк умисъл. На 26 март тази година Златин Т., който се завърнал от Германия със самолет от Франция, обиколил няколко адреса в село Равна в търсене на свой познат. Отсъствието му от адреса, на който трябвало да бъде изолиран, било установено по време на проверка на полицейски служители.

Златин не признал вината си по време на разпита му като обвиняем по образуваното досъдебно производство.

Предстои двете дела срещу нарушителите на карантинните мерки да бъдат насрочени за разглеждане в Провадийския районен съд.