Пак ще се броят врабчетата в България на 16 май

ВАРНА новини лого

Организаторите на броенето от „Българско дружество за защита на птиците“ набират доброволци за преброяването и обясняват целта на инициативата си чрез сайта на дружеството:

„Броенето ще ни помогне да установим численостите, в които се срещат тези градски птици, местата за живот, които предпочитат и кой вид врабчета преобладава у нас. Ще провеждаме кампанията ежегодно, така че да установим каква е трайната тенденция в популациите им и да установим причините за тези тенденции. Анализът на данните ще ни даде отговор на въпроса какви са причините за установените тенденции.

Включете се в инициативата на Българското дружество за защита на птиците и бройте врабчета заедно с нас.“

Нека се опитаме заедно да им помогнем. За да има врабчета!“

На сайта е обяснено и как става преброяването:

„10 минути – само толкова са нужни. 10 безценни минути, които могат да ни разкрият какво се случва в света на врабчетата. Бройте врабчета заедно с нас. Лесно и забавно е за всички. Ето как:

Изберете си най-удобното за вас място за броене, което да може да посещавате и в бъдеще – отбележете го на нашата интерактивна карта. Ако миналата година сте броили вече, бройте на същото място.

Направете си бърза регистрация

Бъдете там на 16 май между 9.00 и 12.00 часа.

Точно за 10 минути пребройте колкото врабчета видите…или не видите – това също е много важно.

Запишете броя на наблюдаваните врабчета, вида им и отбележете особеностите на мястото за броене (парк с дървета, междублоково пространство, булевард, селска улица и др.)

Може да преборите повече от едно място, но разстоянието между отделните места трябва да е повече от 300 м и да успеете да направите броенето и да ни пратите данните в интервала от 9.00 до 12.00 ч. Закъснели врабчебройци не приемаме

Насладете се на престоя си в шарения, шумен и жизнерадостен свят на врабчетата и на мисълта, че помагате те да оцелеят! Благодарим ви!“

Очакваме вашите коментари по темата на мейла на редакцията ни varnanovini2020@gmail.com или в страницата ни във фейсбук „ВАРНА новини“. Събраните до 16 май мнения ще публикуваме в отделен материал.