Призив на Борис Джонсън за връщане на работа предизвика объркване

ВАРНА новини лого

Работодатели, собственици на бизнеси, полиция и синдикати във Великобритания изразиха объркването си, след като правителството промени политиката си от „стойте си вкъщи“ към „връщайте се на работа, но за предпочитане, без да се доближавате до други хора или да използвате обществен транспорт“, предаде Асошиейатед прес.

В телевизионно обръщение снощи премиерът Борис Джонсън продължи повечето от драконовските ограничения на всекидневния живот, наложени на 23 март, като затваряне на училищата, ресторантите и повечето магазини. Той също така очерта как карантината ще бъде облекчена на етапи, ако броят на инфекциите в Обединеното кралство продължи да спада.

По думите му би било „лудост“ рестрикциите да се отслабят толкова много, че да се появи втори пик на инфекции. Но премиерът драматично смени тона относно икономиката и заяви, че онези, които не могат да работят от дома, например в строителството и производството, „трябва активно да бъдат насърчавани да ходят на работа“.

Джонсън препоръча на тези хора да пазят социална дистанция и да избягват обществения транспорт, като „пътуват с кола или още по-добре пеша или с колело“.

Критици казаха, че тази съвети са объркващи, трудни за спазване и потенциално опасни, особено в огромен град като Лондон, в който повечето хора не притежават кола, а метрото работи с минимален капацитет.

След речта на Джонсън лондонският кмет Садик Хан пусна съобщение, в което подчерта, че карантината не е вдигната и че лондончани „не бива да използват обществения транспорт за ненужни пътувания“.

Консервативното правителство на Джонсън уточни, че повече подробности за „пътната карта“ за излизане от карантината ще бъдат публикувани в 50-страничен документ днес.

Лондонската станция „Ватерло“, обикновено най-оживената жп гара в страната, тази сутрин остана необичйно тиха, но пътници, връщащи се на работа, споделиха тревогата си, че влаковете скоро отново ще са претъпкани, отбеляза БТА.

„Неспокоен съм, че се връщам на работа, защото имам семейство, което е в изолация от самото начало. Чувствам се, сякаш сега ги излагам на риск“, признава 45-годишният Питър Озу, който се връща на строителния обект за пръв път от началото на карантината. „Хората (в метрото) седяха близо един до друг, а някои тряБваше да стоят прави“, разказва той. „Нямаше разстояние от 2 метра, а това е едва първият ден! Представяте ли си какво ще стане към края на седмицата?“