Проф. Евгени Станимиров: Туризмът ни може да извлече полза от COVID-19

ВАРНА новини лого

Туризмът ни, макар и да е един от най-засегнатите сектори от коронавируса в страната, все пак може да извлече полза от ситуацията. Това заяви на on-line среща с медиите по повод откриването на Юбилейна международна научна конференция за 100-годишнината на Икономически университет – Варна ректорът на ВУЗ-а проф. д-р Евгени Станимиров.

„TUI представя България като една от 4-те най-сигурни дестинации за летен туризъм. Затова, ако се ориентираме правилно можем да превърнем дефектът в ефект“, посочи проф. Станимиров.

„Бизнесът с недвижимите имоти ще е сериозно засегнат. В краткосрочен план ще има свиване при търговията с жилища, а в по-далечен – ще спаднат продажбите на офис имотите, тъй като бизнесът ще осъзнае, че не се нуждае от толкова наемни пространства.Все повече фирми се ориентират към малки офиси с нисък наем или цена. Автомобилният сектор също ще пострада. Но възможности за развитие ще имат образованието, аутсорсинга“ добави още ректорът на ИУ – Варна.

Проф. Станимиров не скри, че българската икономика като цяло ще се възстановява с години от кризата, свързана с пандемията.

„Тръгне ли нормално икономическият сектор, образованието ще го последва само след 2 – 3 месеца“, убеден е той.

И не скри, че още е рано да се правят прогнози с колко ще намалее БВП.

„Като цяло нашата страна е силно зависима от това как ще сработи икономиката в Западна Европа“, допълни проф. Станимиров.

Позицията му бе подкрепена и от проф. Зоя Младенова от Икономическия университет – Варна, която посочи, че ако след 13 май започне повишаване на заболеваемостта в страната, може да се наложи отново затягане на мерките срещу разпространението на коронавируса.

Проф. Надя Костова допълни, че все още е невъзможно да се направи реална преценка за спада на икономиката в сравнение с 2019 г., тъй като е удължен срокът за годишното приключване на фирмите и няма точни данни.

Иван Стоев