Рецепта на деня: Свински пържоли – „сандвич за ценители“

Според определението сандвич е „вид ястие, направено от 2 или повече филии хляб с твърд пълнеж от поне 1 парче между тях“. Днес много хора започнаха да избягват хляба, заради различни диети или по здравословни причини. Заради един такъв гост ми хрумна да направя друг вид сандвич, в който свинското месо заема ролята на хляба, а плънката е от пресни картофи. Получи се уникално вкусно ястие, подходящо за семейна вечеря и капризни гости.
Необходими продукти за 5 порции:
1/5 кг. свинско каре
1/5 кг. свински врат (без кост)
1 кг. пресни картофи
черен пипер
пушен червен пипер
шарена сол
20 гр. краве масло
2 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Нарязваме месото на пържолки с дебелина около 1 см.
Запечатваме на тиган (тефлонов и без мазнина), първо парчетата от карето, като ги слагаме 2 по 2, защото в противен случаи ще започнат да пускат вода.
Подреждаме ги в подмазана с олио тавичка и ги овкусяваме с черен пипер, пушен червен пипер и сол.
Разрязваме почистените картофки на две, по дължина и ги подреждаме върху месото. Поръсваме с шарена сол и чесън на прах и съвсем леко поръсваме с олио.
Запечатваме вратните пържоли и ги поставяме върху картофите.
Овкусяваме отново с черен пипер, пушен червен пипер и сол. Поставяме върху всяка тънко парченце масло. Сипваме внимателно отстрани в тавата 1 ч.ч. вода.
Покриваме плътно с фолио и внимателно поставяме ястието да се пече на 180 градуса, в предварително загрята фурна за около 90 мин.
Да ви е сладко!
ВН