Рецепта на деня: Свински пържоли – „сандвич за ценители“

ВАРНА новини лого

Според определението сандвич е „вид ястие, направено от 2 или повече филии хляб с твърд пълнеж от поне 1 парче между тях“. Днес много хора започнаха да избягват хляба, заради различни диети или по здравословни причини. Заради един такъв гост ми хрумна да направя друг вид сандвич, в който свинското месо заема ролята на хляба, а плънката е от пресни картофи. Получи се уникално вкусно ястие, подходящо за семейна вечеря и капризни гости.

Необходими продукти за 5 порции:

1/5 кг. свинско каре

1/5 кг. свински врат (без кост)

1 кг. пресни картофи

черен пипер

пушен червен пипер

шарена сол

20 гр. краве масло

2 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Нарязваме месото на пържолки с дебелина около 1 см.

заготовка 1

Запечатваме на тиган (тефлонов и без мазнина), първо парчетата от карето, като ги слагаме 2 по 2, защото в противен случаи ще започнат да пускат вода.

заготовка 2

Подреждаме ги в подмазана с олио тавичка и ги овкусяваме с черен пипер, пушен червен пипер и сол.

заготовка 2

Разрязваме почистените картофки на две, по дължина и ги подреждаме върху месото. Поръсваме с шарена сол и чесън на прах и съвсем леко поръсваме с олио.

заготовка 3

Запечатваме вратните пържоли и ги поставяме върху картофите.

заготовка 4

Овкусяваме отново с черен пипер, пушен червен пипер и сол. Поставяме върху всяка тънко парченце масло. Сипваме внимателно отстрани в тавата 1 ч.ч. вода.

заготовка

Покриваме плътно с фолио и внимателно поставяме ястието да се пече на 180 градуса, в предварително загрята фурна за около 90 мин.

готовото ястие

Да ви е сладко!

ВН