Турция отвори молове и фризьорски салони след двумесечно прекъсване

ВАРНА новини лого

Търговски центрове, салони за красота и бръснарници възобновиха работа в Турция днес след прекъсване, продължило около два месеца, предаде ДПА. Стъпката идва в рамките на планираното поетапно отпускане на мерките срещу разпространението на коронавируса.

Турската държавна телевизия ТРТ излъчи кадри от търговски център в столицата Анкара, където посетителите, с маски на лицата, можеха да влязат след отчитане на телесната им температура, предаде БТА.

Броят на хората, допускани вътре, е ограничен, а на различни места са поставени дезинфектанти. Надписи, окачени на различни места, и анонси напомнят на хората за мерките за социално дистанциране.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви разхлабването на мерките миналата седмица и премахна забраната за пътуване до седем големи града и окръга на страната. 24 други градове, включително Истанбул и Анкара, остават затворени до 19 май, когато в Турция има официален празник.

Хората на възраст над 65 години също получават право да излизат за ограничен интервал от време в определен ден от седмицата. Досега те трябваше да стоят затворени вкъщи.

Завръщането към „новата нормалност“ ще продължи и през юли, съобщи Ердоган.

Междувременно днес отвориха фризьорските салони и бръснарниците, като персоналът обслужва клиентите с маски, предаде Анадолската агенция.