Защо мъжете са по-уязвими от коронавируса?

ВАРНА новини лого

Мъжете имат по-високи нива на ензим в кръвта, използван от новия коронавирус да заразява клетките, показаха резултатите от голямо европейско изследване, цитирани от Ройтерс и БТА.

Това обяснява защо мъжете са по-уязвими на вируса от жените.

Ангиотензин конвертиращият ензим 2 (ACE2) се среща в сърцето, бъбреците и другите органи. Смята се, че той има роля за напредването на COVID-19 към белите дробове.

Изследването, публикувано в Европейското списание за сърдечносъдови болести (European Heart Journal), установи също, че лекарствата ACE-инхибитори или ангиотензин рецепторни блокери (ARBs) не повишават концентрацията на ACE2 и затова не би трябвало да увеличават риска от COVID-19 за приемащите ги хора.

Тези лекарства се предписват на хора със застойна сърдечна недостатъчност, диабет или бъбречни заболявания.

„Резултатите не подкрепят необходимост приемът на тези лекарства да бъде спрян при пациентите с COVID-19“ – каза Адриан Ворс, професор по кардиология в университетския медицински център в Грьонинген, който е един от ръководителите на изследването.

Новият коронавирус зарази повече от четири милиона души по света. Мъжете се разболяват повече от жените, като усложненията при тях също са повече.

Европейските специалисти са анализирали резултатите за хиляди мъже и жени, като са измерили концентрацията на ACE2 в кръвни проби, взети от 3500 пациенти със сърдечна недостатъчност от 11 европейски държави. Изследването е започнало преди пандемията и затова не включва болни от COVID-19. Когато други трудове започват да сочат ACE2 като ключов за проникването на новия коронавирус в клетките, Ворс и екипът му виждат значимо припокриване със собственото им изследване.

„Когато установихме, че един от най-силните биомаркери ACE2 е много по-висок при мъжете, отколкото при жените, разбрахме, че това може да обясни защо мъжете е по-вероятно да умрат от COVID-19 от жените“ – каза д-р Изиа Сама, който също ръководи изследването.

ACE2 е рецептор на повърхността на клетките, който се свързва с новия коронавирус и така дава възможност той да влезе в тях и да ги зарази.

Сама и Ворс отбелязват, че освен в сърцето, бъбреците и тъканите, покриващи кръвоносните съдове, ACE2 е в особено високи нива в тестисите. Това може да обясни защо мъжете са по-уязвими на COVID-19.