Над 1000 българки абортират по свое желание всеки месец

ВАРНА новини лого

Всеки месец над хиляда български жени умишлено премахват детето си с аборт по желание. За първите три месеца на годината извършените аборти по желание са 3160 от общо 5472 в цялата страна, като с това България остава на челно място в ЕС по брой прекъснати бременности. Това съобщава БНР, позовавайки се на данни на Националния център по обществено здраве и анализи.

Статистиката не отчита нелегалните аборти, които се извършват в нерегламентирани заведения.

Данните не обхващат периода на извънредното положение.

Статистиката не отчита нелегалните аборти, които се извършват в нерегламентирани заведения. Данните не обхващат периода на извънредното положение.

Рекордьор по прекъснати бременности е столицата, като за близо 90 календарни дни са направени 1111 аборта. От тях три са при момичета под 15-годишна възраст, 42 бременности на момичета между 15 и 19 години са прекъснати.

На второ място по аборти в страната се нарежда Пловдив, където делът на жените над 30-годишна възраст също е най-голям. В тази група аборти са направили 286 бременни. 177 са жените от 20 до 29-годишна възраст, прекъснали бременността си, а момичетата между 15 и 19 години, премахнали плода, са дори повече от тези в столицата – 49.

Статистиката разделя прекъснатите бременности на такива по желание, спонтанни и по терапевтични причини.

За първото тримесечие на годината спонтанните аборти са 1624, а терапевтичните – 3847.

В сравнение с данните от март до юни миналата година, броят на абортите е приблизителен – тогава са извършени 5338 аборта.

От 2013-а насам всяка година се раждат по около 60 хиляди български бебета, а абортите са над 25 хиляди годишно, сочи още статистиката.