Обвинител №1: До 20 г. или доживотна присъда и отнемане на превозното средство при пияни и дрогирани шофьори

ВАРНА новини лого

Да бъде отнемано моторното превозно средство, независимо чия собственост е то, когато водачите в него са засечени с алкохол в кръвта над 1,2 промила или след употреба на наркотици.

Това е експертното предложение, с което главният прокурор Иван Гешев сезира представителите на изпълнителната и законодателната власт за изменение и допълнение на Наказателния кодекс. То бе представено от говорителя на главния прокурор Сийка Милева.

Тя обясни, че в последните години се наблюдава огромен ръст на инцидентите, причинени от пияни и дрогирани водачи. За 2015 г. те са били едва 90, а за 2019 г. са над 3000.

По думите на Милева предвидените наказания в Наказателния кодекс за престъпления по транспорта невинаги съответстват с високата обществена опасност и не гарантират справедливост за жертвите и семействата им. Те се квалифицират като престъпления по непредпазливост, въпреки че са извършени след употреба на значително количество алкохол или със скорост, в пъти по-висока от разрешената, което води до умисъл на водача.

„В тази връзка и предвид настъпилия тежък пътен инцидент с журналиста Милен Цветков, главният прокурор сезира представителите на изпълнителната и законодателната власт – министър-председателят Бойко Борисов, председателят на НС Цвета Караянчева и председателите на всички парламентарни групи с експертно предложение за изменение и допълнение на сега действащия НК.“, заяви Милева.

Предложението на Гешев включва и наказание от 15 до 20 г. лишаване от свобода или доживотен затвор при причиняване на умишлена смърт на 1 или повече лица – при управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 2 промила, при управление на превозно средство след употребата на наркотици, при неправоспособност и при превишаване на разрешената скорост с над 50 км/час.

В тези случаи и при всички случаи на водачи, седнали зад волана след наличие на 1,2 промила алкохол в кръвта или употребили наркотични вещества, ще се изземва превозното средство, което са управлявали, независимо чия собственост е.

„Според сега действащия Наказателен кодекс, в полза на държавата се отнемат средствата, които се използват за умишлени престъпления и които са собственост на дееца. В тази връзка главният прокурор е указал на наблюдаващите прокурори при образуването на досъдебни производства за умишлени престъпления по транспорта, незабавно да се предприемат действия по изземването на моторните превозни средства и сезирането на съответния компетентен съд с оглед на налагането на запор и бъдещето обезпечение и отнемане в полза на държавата.“, обясни Милева.

Обвинител №1 е създал и работна група, която да анализира съдебната практика по транспортните престъпления с оглед сезиране на Върховния касационен съд за приемането на тълкователно решение.

„С този пакет от мерки Прокуратурата на Република България цели да постигне по-ефективно разследване по транспортните престъпления, налагането на сурови наказания на всеки един, който се е осмелил да управлява МПС с концентрация на алкохол в кръвта или след употребата на наркотични вещества.“, допълни Сийка Милева.

от monitor.bg