Прието е окончателно: МС ще може да обявява епидемична обстановка

ВАРНА новини лого

Правителството ще обявява извънредна епидемична обстановка по предложение на министъра на здравеопазването при осем критерия. Това приеха депутатите на второ четене в пленарна зала с поправките в Закона за здравето, които регламентират как и до кога ще действат част от епидемиологичните мерки след края на извънредното положение на 13 май. Текстът бе одобрен с 89 гласа „За“, 39 „Против“ и 8 „Въздръжал се“.

8-те критерия са, когато има наличие на непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите. Първият е заразните болести да са причинени от патоген с висок епидемичен потенциал. Второто изискване е да предстявляват сериозна опасност за общественото здраве, трето – може да затруднят или забавят мерките за контрол, четвърто – гражданите имат нисък имунитет към болеста. Останалите изисквания са заразните болести да са необичайни за района, сезона или населението, да протичат по-тежко от очакваното, да поставят в риск уязвими групи, както и да има регистрирани случаи сред медиците.

Георги Михайлов от БСП заяви, че са удовлетворени, че мерките няма да бъдат решаване еднолично от министъра на здравеопазването. Той обаче изрази мнение, че тези 8 критерии можели да се отнасят към всички инфекциозни заболявания. „Тази кризисна обстановка даде условия за погазване на конституционни права“ , каза Красимир Янков от БСП. „Българските избиратели имат един гарант на правата – Конституцията. Призовавам да я спазвате стриктно“ , каза още Янков.

Нигяр Джафер от ДПС призова управляващите и вносителите да пояснят какво наложило тези критерии и от къде идвали, извън това, че имали и противоконституционен момент. Тя се обърна към здравния министър, като припомни, че има създаден експертен съвети, където членували най-добрите специалисти, които можели да формулират ясни критерии.

От своя страна Даниела Дариткова от ГЕРБ обясни, че критериите са взети въз основа на документ на СЗО, където били описани. По думите й те се отнасяли само за тези болести, които вече били записани в Закона за здравето. Тя каза и, че решението нс МС за епидемична обстановка подлежало на съдебен контрол и припомни, че също така трябвало да има и мотивация.

Правосъдният министър Данаил Кирилов каза, че са се съобразали с искането на БСП. „Ние разчетохме вашето искане, като искане за поемане на отговорност“, каза Кирилов по повод текста правителството да обявява епидемична обстановка, а не здравният министър, както беше първоначалния вариант.

Продължават дебатите по останалите предложения.

от monitor.bg