Солидарността и сътрудничеството са отново на дневен ред в Европейския парламент

В четвъртък членовете на Европейския парламент (ЕП) ще отбележат 70-годишнината от Декларацията на Шуман в дебат за настоящите и бъдещите предизвикателства и Конференцията за бъдещето на Европа, съобщиха от пресслужбата на ЕП.

Тази година се навършват 70 години от декларацията на френския външен министър Робер Шуман от 9 май 1950 г., която определи курса на Европа към интеграция след Втората световна война.

Евродепутатите ще отбележат тази годишнина в дебат с представители на Съвета и заместник-председателя на Комисията Марош Шефчович. Очаква се дискусията да се съсредоточи върху широкия спектър от предизвикателства, пред които е изправен ЕС в момента – от COVID-19 до продължаващите преговори с Обединеното кралство, дългосрочния бюджет на ЕС и Европейския зелен пакт, както и Конференцията за бъдещето на Европа.

Конференцията, която трябва да бъде основана на участието на гражданите и да бъде свободна да определи бъдещата форма на ЕС, според позицията приета от Парламента през януари, първоначално се очакваше да стартира в Деня на Европа 2020 г., но беше отложена поради пандемията.

В изявлението си от 7 май 2020 г. председателят Д. Сасоли и лидерите на политическите групи на Европейския парламент призоваха Конференцията за бъдещето на Европа да започне възможно най-скоро, „за да оформим Съюза, в който искаме да живеем заедно“ и за „постигането на съгласие […] за възстановяването на европейския континент“.