Спортът в Англия се подновява от 1 юни при закрити врати

ВАРНА новини лого

Професионалният футбол в Англия може да бъде подновен при закрити врати от 1 юни, но зрителите може да не посещават стадионите, докато не бъде открита ваксина срещу коронавируса, съобщиха от британското правителство.

Според тяхната карта за постепенно разхлабване на извънредното положение, която бе публикувана в понеделник следобед, постави на преден план условията, при които различни дейности могат безопасно да се проведат.

Втора стъпка от плана, който не може да стартира преди 1 юни, включва „разрешението за провеждане на културни и спортни събития при закрити врати за излъчване, докато се избягва рискът от мащабни социални контакти“. Клубовете от Висшата лига ще проведат среща в понеделник, на която да обсъдят отново подновяването на сезона в Премиършип, който бе преустановен в средата на март след положителната проба на мениджъра на Арсенал Микел Артета.

Великобритания е една от най-засегнатите от коронавируса европейски страни с близо 32 000 жертви на заразата. Играчи от различни клубове са притеснени от идеята за подновяване, а няколко клуба, включително Брайтън и Уест Хем, вече се обявиха против идеята за провеждане на оставащите 92 срещи до края на първенството на неутрални стадиони. Изчислено е, че клубовете ще загубят 1 млрд. паунда, ако сезонът бъде прекратен, 760 млн. от телевизионни права.

По-рано, Уимбълдън бе отменен за първи път в мирно време, а с него и целия сезон на трева. Същата съдба сполетя и Бритиш Оупън по голф. Световното по снукър бе преместено от традиционния си слот през април-май за юли-август и получи след днешното изявление на правителството зелена светлина за провеждане при закрити врати в шефилдския театър Крусибъл.

БГНЕС