Тестват 11 млн. жители на Ухан за 10 дни

ВАРНА новини лого

Оперативният щаб на Ухан даде указания за десет дни да се проведе скрининг на цялото население на града за COVID-19, след като там се появиха нови случаи на заразяване. Постоянно живеещото в Ухан население е около 11 милиона души.

На 9 май в Ухан, за първи път след като обяви край на пандемията, беше регистриран нов случай на заразяване с коронавирус, както и 16 безсимптомни носители на вируса. 24 часа по-късно петима проявиха клинични признаци на заболяване и бяха преквалифицирани като потвърдени случаи. Това даде повод епидемиологичната заплаха в района да бъде повишена от ниска на средна.

На 18 април Ухан беше определен като зона с ниско ниво на заплаха, а на 26 април болница в града изписа последния пациент с коронавирус, припомнят от РИА „Новости“, цитирани от Канал 3.

Взето е решение да се проведе скрининг на цялото население на Ухан за наличието на вирусна нуклеинова киселина, като тестовете трябва да приключат в рамките на 10 дни.

На 8 април властите в Китай отмениха напълно транспортната изолация на града и разрешиха на хората да напуснат града, който заради коронавируса беше откъснат от света в продължение на 76 дни.