Въоръжени мъже нападнаха болница в Кабул

ВАРНА новини лого

Въоръжени мъже нападнаха днес болница в Кабул, в която се помещава родилно отделение на международната хуманитарна организация „Лекари без граници“, съобщиха от Ройтерс, цитирани от БТА.

Най-малко осем души са убити, има и ранени, съобщи представител на министерството на вътрешните работи.

Някои хора са били хванати в капан в болницата, а няколко лекари са избягали в съседна сграда, след като поне трима нападатели в полицейски униформи са влезли, хвърлили гранати и започнали да стрелят.

Никой не е поел отговорност за нападението. Талибаните казаха, че не са замесени.

Здравното заведение със 100 болнични легла се управлява с помощта на „Лекари без граници“, каза говорител на здравното министерство.
Осемдесет души, в това число жени и деца, са били евакуирани от сградата, каза говорителят на вътрешното министерство Тарик Ариан.

По думите му силите за сигурност са застреляли един нападател, но сблъсъците продължават.

„Разбрахме, че сме нападнати и избягахме от сградата“, каза педиатър от болницата, цитиран от Франс прес. „Болницата бе пълна с пациенти и лекари, вътре бе тотална паника“, добави той.

Нападението е извършено в квартал в западната част на афганистанската столица, населен предимно с хора от шиитското малцинство хазара.

В Афганистан днес бе извършено и нападение в източната провинция Нангархар, където камикадзе се взриви по време на погребална церемония. По първоначални данни убитите и ранените при тази атака са най-малко четиридесет.